Επιστροφές ποσών από το τέλος επιτηδεύματος

Κοινοποίηση:
eforia-doy-dimosio

Επιστροφές ποσών τέλους επιτηδεύματος σε φορολογούμενους που πλήρωσαν τα ποσά αυτά λόγω μη απαλλαγής τους για μία πενταετία από την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων διαφορετικών από άλλες τις οποίες είχαν διακόψει και για τις οποίες είχαν ήδη απαλλαγεί, προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με την εγκύκλιο αυτή επιχειρείται η συμμόρφωση της Φορολογικής Διοίκησης σε νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μία πενταετία από την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ισχύει και στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο είχε κατά το παρελθόν προβεί στην έναρξη και άλλου επαγγέλματος, διαφορετικού από αυτό που ασκεί σήμερα και στη συνέχεια το διέκοψε χωρίς να συμπληρώσει, συνολικά, πέντε έτη άσκησής του.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα απαιτείται η άσκηση της ίδιας ή συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας (δηλαδή δραστηριότητας στεγαζόμενης υπό τον ίδιο τετραψήφιο ΚΑΔ) επί πενταετία από την οικεία έναρξη εργασιών. Έτσι, σε περίπτωση διακοπής και εκ νέου έναρξης εργασιών στο ίδιο ή συναφές αντικείμενο δραστηριότητας, δεν λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διακοπής για τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Επομένως, τέλος επιτηδεύματος δεν πρέπει να επιβάλλεται σε περίπτωση διακοπής και έναρξης εργασιών σε αντικείμενο άλλο από το αρχικό (δηλαδή με διαφορετικό τετραψήφιο ΚΑΔ), για μία πενταετία από τη νέα έναρξη εργασιών, και τούτο ανεξαρτήτως εάν ο φορολογούμενος έχει συμπληρώσει πέντε έτη άσκησης της προηγούμενης δραστηριότητας. Για την επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος, λόγω των νέων δεδομένων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα αιτήματα στις ΔΟΥ ώστε σε κάθε περίπτωση να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, εφόσον η αξίωση επιστροφής δεν έχει παραγραφεί.

Ειδικά, για την επιστροφή του τέλους επιτηδεύματος από το 2015 και μετά, οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της εγκυκλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική δήλωση χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις. Όλα αυτά ισχύουν και για τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος, που θα βεβαιωθεί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018. Σε περίπτωση έναρξης εργασιών προ του έτους 2008 οι φορολογούμενοι προσέρχονται αποκλειστικά στη ΔΥΟ, προσκομίζοντας και τη βεβαίωση της έναρξης εργασιών.

Επιταχύνονται οι επιστροφές φόρου νομικών προσώπων

Την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα, στην περίπτωση που η επιστροφή προκύπτει βάσει της υποβληθείσας δήλωσης, προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση (υπ’ αριθμόν Α1129/4-4-2019) ορίζει, συγκεκριμένα, ότι «σε περίπτωση που με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, παρέλκει η υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4174/2013, καθόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος επέχει θέση έγγραφου αιτήματος».

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που προκύπτει βάσει δήλωσης, για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης αυτής και μετά.

Στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

naftemporiki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: