Επιστολή Λαριγκάκη στον Τραμπ: «Η Τουρκία δεν είναι φίλη των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο σύμμαχος»

Κοινοποίηση:
larigakis-630x400

Επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, όπου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου, έστειλε ο Νικ Λαριγκάκης, πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI), μίας από τις σημαντικότερες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.

Ο Νικ Λαριγκάκης, αρκετά έντονα, εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση όλων των μελών του AHI για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

«Η Τουρκία δεν είναι φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών, πολύ περισσότερο σύμμαχος.

»Είμαστε σφόδρα αντίθετοι με την πρόσκλησή σας στον κύριο Erdogan για το λόγο ότι ο αυταρχισμός του δεν πρέπει να ανταμείβεται με μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λαριγκάκης.

«Ωστόσο, επειδή η επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί πρέπει να δώσετε ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα ότι η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για τις παράνομες δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο» συνεχίζει.

Στην επιστολή του αναφέρθηκε επίσης στη σωρεία παραδειγμάτων για το πώς η Τουρκία υπό τη διακυβέρνηση Ερντογάν παραβιάζει συστηματικά το κράτος δικαίου.

Εκφράζει επίσης την απογοήτευσή του για την αντίθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στα μέτρα που έγιναν αποδεκτά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων -ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία και ένα ψήφισμα που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία- με το σκεπτικό ότι αυτά θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις «τεταμένες σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Τέλος στην επιστολή του αναφέρει ότι «η Τουρκία ποτέ δεν απέδειξε ότι είναι ένας πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και το σκεπτικό του υπουργείου Εξωτερικών για κάτι τέτοιο, είναι συζητήσιμο και τα στοιχεία δεν το στηρίζουν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: