Επικοινωνία Ροχανί – Μακρόν: «Σε κίνδυνο η ασφάλεια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή»

Κοινοποίηση:
5835777

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, η ταφή του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γενέτειρα πόλη του στο Ιράν.

Ο Ροχανί προειδοποίησε τον Μακρόν ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή βρίσκονται «σε κίνδυνο», σύμφωνα με ανακοίνωση από την ιρανική προεδρία.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα και η ασφάλειά τους στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες αυτού του μεγάλου εγκλήματος», ανέφερε ο Ροχανί.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών ήταν διάρκειας μιας ώρας, όπως έγινε γνωστό.

Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι ο Μακρόν εξέφρασε ανησυχία για τα τελευταία γεγονότα και κάλεσε το Ιράν να μην προχωρήσει σε βήματα που θα επιδεινώσουν τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) υπογράμμισε τη βαθιά ανησυχία της Γαλλίας για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ και την αποφασιστικότητά της να εργαστεί για τον περιορισμό των εντάσεων. Κάλεσε το Ιράν να απέχει από οποιαδήποτε βήματα που θα επιδείνωναν τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ιράν να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και θα εμπλουτίσει ουράνιο με βάση τις ανάγκες της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: