Επίδομα παιδιού: Σήμερα η φορολογική δήλωση για όσους θέλουν να πληρωθούν στις 26 Ιουλίου – τι να προσέξετε

Κοινοποίηση:
1

Μέχρι τις 16 Ιουλίου πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση όσοι θέλουν να εισπράξουν το επίδομα μέχρι τις 26 Ιουλίου – Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε


Δεκατέσσερα σημεία-SOS πρέπει να προσέξουν όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και να μην χάσουν τα επιδόματα που δικαιούνται φέτος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. ούτε τις πρόσθετες εκπτώσεις φόρου που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για όσους εξ’ αυτών είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

1. Όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα», ακόμη κι αν δεν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’επάγγελμα αγρότες, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους αυτών στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ο λόγος είναι ότι με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν στον πίνακα αυτό θα καθοριστεί το ύψος του επιδόματος τέκνων που δικαιούνται να λαμβάνουν φέτος ανά δίμηνο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.). Τα ποσά του επιδόματος που ήδη έχουν καταβληθεί στους φορολογούμενους αυτούς για τα δύο πρώτα δίμηνα του τρέχοντος έτους, δηλαδή για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 καθώς επίσης και τα ποσά που θα καταβληθούν στις 25-26 Ιουλίου, για το δίμηνο Μαϊου-Ιουνίου 2019, θα επανυπολογιστούν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α., για κάθε δικαιούχο, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν δηλωθεί στον πίνακα 8 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Όσοι φορολογούμενοι με «εξαρτώμενα τέκνα» που είναι δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση μέχρι την Τρίτη 16 Ιουλίου δεν θα πληρωθούν το επίδομα στις 26 Ιουλίου.
2. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2018 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή έχουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» δικαιούνται προσαυξημένης ετήσιας έκπτωσης φόρου, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.950 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Η έκπτωση αυτή υπολογίζεται προσαυξημένη, σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο εφόσον τα στοιχεία των «εξαρτώμενων τέκνων» είναι δηλωμένα στον πίνακα 8 της δήλωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: