Επίδομα γέννησης. Πότε θα δοθεί η πρώτη δόση, τι αλλάζει στα κριτήρια

Κοινοποίηση:
baby_1

Στο τέλος του Μαρτίου αναμένεται να σημειωθεί η πρώτη καταβολή του επιδόματος γέννησης, ύψους 1.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

“Δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1/1/2020. Δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις, δηλαδή μια δόση των 1.000 ευρώ τον επόμενο μήνα – κατόπιν αιτήσεως του γονέα και μια δόση 1.000 ευρώ έξι μήνες ακριβώς μετά τη γέννηση του παιδιού”, εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην διεύθυνση www.epidomagennisis.gr, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα να καταθέτουν αιτήσεις και μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας.

Τι αλλάζει για τους πολίτες τρίτων χωρών

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και των τριών επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας (γέννησης, στέγασης, παιδιού) σε πολίτες τρίτων χωρών.

Για να λάβουν τα επιδόματα, θα πρέπει να ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, αντί για πέντε που ίσχυε έως σήμερα.

“Για να πάρεις επίδομα από την κοινωνική και προνοιακή πολιτική της χώρας πρέπει μόνιμα και νόμιμα να ζεις στη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια. Έτσι και ώστε και να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα του συστήματος αλλά και να υπάρχει ένας βιοτικός δεσμός μεταξύ του πολίτη και του Έλληνα”, τόνισε η κ Μιχαηλίδου.

Τα κριτήρια

Για την καταβολή του επιδόματος θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν ως εξής:

Για μόνη μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά, το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.

Για ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.

Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.

Για ζευγάρι με ακόμα ένα ανήλικο παιδί το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι πάνω από τα 80.000 ευρώ.

Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Για ζευγάρι με ακόμα δύο ανήλικα παιδιά το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.

Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.

Για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ανήλικο τέκνο της οικογένειας (μονογονεϊκή και μη) το εισοδηματικό όριο θα αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα των μελών της οικογένειας).

Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης, αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: