Επίδομα γέννας: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε την αίτηση

Κοινοποίηση:
genna

Άνοιξε  η διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννησης.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία. Στην παρούσα φάση, η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, στην είσοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η ίδια.

Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η μητέρα, η οποία και θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού:

α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή

β) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.(epidomagennisis.gr) Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών είναι δυνατή η υποβολή αίτησης, μόνον εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων.

Η ηλεκτρονική αίτηση στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.(epidomagennisis.gr) υποβάλλεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του αιτούντος στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δύναται δε να υποβληθεί και μέσω εξουσιοδοτημένου χρήστη Κέντρου Κοινότητας. Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται απαραιτήτως ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο αιτών.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται κατόπιν αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληροί το εισοδηματικό κριτήριο το οποίο ελέγχεται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου σε συνδυασμό με τα ισχύοντα κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης στοιχεία του Φορολογικού του Μητρώου.
Η μονιμότητα της διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.

Αν ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αντίστοιχος έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου διενεργείται ως προς τις απαιτούμενες πληροφορίες και για το σύζυγο του αιτούντος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, εκτός εάν από τα ελεγχόμενα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προκύπτει ότι έχει δηλωθεί ότι βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό του ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, ομοίως, ελέγχεται η συνδρομή του εισοδηματικού κριτηρίου και στην περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενου ανηλίκου μέλους της οικογένειας του αιτούντος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το οποίο υποβάλλει δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του.

Ο έλεγχος της νομιμότητας της διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα διενεργείται με τη λήψη στοιχείων, τα οποία δύναται να αντληθούν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με βάσεις δεδομένων έτερων δημοσίων αρχών, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ως μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται η οικογένεια που απαρτίζεται από ένα μόνο γονέα (άγαμο, σε χηρεία, σε διάσταση, διαζευγμένο ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αντίστοιχες περιπτώσεις), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην διεύθυνση www.epidomagennisis.gr και σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις και μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας.

Σημειώνεται ότι το επίδομα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Το επίδομα γέννησης θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: