‘Ενα ερώτημα για την μεγάλη επιτυχία της “υπεραθλήτριας” Κυριακοπούλου. Ο σύζυγος, ήταν ο εισαγωγέας της “καθαρής” ντόπας- που εφηύρε- στην Ελλάδα ο “προφέσορας των αναβολικών”, Βίκτορ Κόντε; Κρίμα, πολύ κρίμα…

Κοινοποίηση:
linardatos

Μεγάλη σίγουρα η επιτυχία της αθήτριας Κυριακοπούλου. Δεν υποβαθμίζεται από γεγονότα που αποτελούν σημείο ερεύνης, δικό μας . Αλλά, μια ματιά στα κιτάπια μας, δείχνουν σκιές από το παρελθόν του συζύγου της υπερπρωταθλήτριας και της “εκλεκτικής συγγένειας” που πολλές φορές δεν αποφεύγεται στον “κύκλο αναβολικών” του στίβου.

Διαβάζουμε από παλιό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”:

“Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ όλων των εποχών εξακολουθεί να συνταράζει τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Εκτός βέβαια από την Ελλάδα, όπου όμως κατά σύμπτωση φιλοξενείται η μόνη αντιπροσωπεία της περιβόητης Balco εκτός των ΗΠΑ.

 

linardatos2

Η ελληνική εμπλοκή

Στο διάστημα αυτό, εμείς παρακολουθούμε από την απόσταση της μεταολυμπιακής μας αθλητικής αποτοξίνωσης. Πού και πού ακούμε για μια νέα απειλή εις βάρος των Ελλήνων αθλητών και ειδικά των Κεντέρη και Θάνου, αλλά λίγο μας νοιάζει. Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή. Ομως τα νέα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα δίνουν μια νέα σημαντική τροπή στην υπόθεση.

Εχουμε στα χέρια μας τα επίσημα έγγραφα που συντάχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2003, μετά την εισβολή των ανδρών του IRS και του SMNTF στην έδρα της Balco. Σε ένα απ’ αυτά, καταγράφονται οι απαντήσεις του Βίκτορ Κόντε στις πρώτες ερωτήσεις των επικεφαλής πρακτόρων Τζεφ Νοβίτσκι και Τζον Κόλομπετ. Σ’ αυτό το ντοκουμέντο αναφέρεται ότι «ο Κόντε έδινε την ‘καθαρή’ και την ‘κρέμα’ και συμβούλευε για τη χρήση της στους ακόλουθους επαγγελματίες αθλητές». Ακολουθούν ονόματα πρωταθλητών του στίβου και του μπέιζμπολ. Πρόκειται για τα 27 ονόματα που διέρρευσαν στον Τύπο στην αρχή του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές οργίλες διαψεύσεις. Να όμως που αποδεικνύεται ότι ο κατάλογος αυτός περιέχεται σε επίσημο έγγραφο. Και το σημαντικότερο: ένας μετά τον άλλο, οι αναφερόμενοι αθλητές βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών οργανισμών αντιντόπινγκ. Ορισμένοι αποδείχτηκαν θετικοί σε ουσίες. Αλλοι πέφτουν θύματα αποκαλύψεων συναθλητών ή προπονητών. Από το χώρο του στίβου στον κατάλογο περιλαμβάνονται 15 πρωταθλητές. Οι 12 είναι Αμερικάνοι (Ρετζίνα Τζέικομπς, Μάριον Τζόουνς, Τιμ Μοντγκόμερι, Κέβιν Τοτ, Τζον Μακγιούιν, Αλβιν Χάρισον, Κάλβιν Χάρισον, Ερικ Τόμας, Μισέλ Κόλινς, Κέλι Ουάιτ, Κρίστι Γκέινς, Ραμόν Κλέι), ένας είναι Βρετανός (Ντουέιν Τσέιμπερς), μία Ουκρανή (Ζάνα Μπλοκ) και μία Ελληνίδα (Ολγα Βασδέκη). Για τους 12 Αμερικανούς και τον Βρετανό έχουν ήδη παρθεί μέτρα αποκλεισμού ή τουλάχιστον ελέγχου. Η Βασδέκη είχε αντιδράσει όταν αναφέρθηκε το όνομά της και δήλωσε ότι θα υποβάλει αγωγή στις ξένες εφημερίδες που την διασύρουν.

Η σχέση της Βασδέκη με την Balco προδίδεται βέβαια και εκ των έσω. Τη διαφήμιζε (μέχρι να σκάσει το σκάνδαλο) ο τότε προπονητής της Ανδρέας Λιναρδάτος, ο οποίος είναι ο μόνος αντιπρόσωπος του κ. Κόντε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Για την εταιρεία του κ. Λιναρδάτου (Elite Sport Services) έχουμε ξαναγράψει. Ο ίδιος είναι το κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής πτυχής της υπόθεσης, εφόσον είναι και ο αποδέκτης όλων των επίμαχων e-mail του Κόντε. Και πάλι ο κ. Λιναρδάτος δεν θέλησε να μας διαφωτίσει. Μετά τις πρώτες του αρνήσεις, εξακολουθεί να μην απαντά σε δημοσιογράφους και να κρατά κλειστή την έδρα της εταιρείας του. Ομως η ιστοσελίδα του το 2003 ήταν σαφής. Κάτω από τον τίτλο «ZMA Track Club» (όπου ΖΜΑ το συμπλήρωμα διατροφής που παράγει ο Κόντε), ο κ. Λιναρδάτος γράφει: «Η SNAC System Inc σε συνεργασία με την BALCO Laboratories έχουν δημιουργήσει μια ομάδα από αθλητές επιπέδου (…). Οι αθλητές υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε βιοχημικές αναλύσεις αίματος με σκοπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο των λειτουργιών του μεταβολισμού, ενώ η ενίσχυση της διατροφής τους σχεδιάζεται αποκλειστικά από την SNAC System Inc. (…) Αθλητές που μεταξύ άλλων ήταν ή είναι μέλη του ZMA Track Club είναι η Μάριον Τζόουνς, ο Τιμ Μοντγκόμερι, ο Ραμόν Κλέι, ο Αλβιν και ο Κάλβιν Χάρισον, η Κέλι Ουάιτ, η Κρίστι Γκέινς, η Ολγα Βασδέκη, ο Χρήστος Πολυχρονίου, ο Χρήστος Μελέτογλου, ο Θωμάς Σμπώκος και ο Αρης Γκαβέλας».

Θέσαμε υπόψη του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, νομικού συμβούλου της Ολγας Βασδέκη, το νέο ντοκουμέντο των αμερικανικών αρχών. Αυτός μας ενημέρωσε ότι δεν έχει υποβληθεί από την ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλού καμιά αγωγή, αλλά και ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά ενόχληση προς αυτήν από τις ελληνικές δικαστικές ή αθλητικές αρχές. Μετά από συνεννόηση μαζί της, ο κ. Δημητρακόπουλος μας αποκάλυψε ότι η Βασδέκη παραδέχεται ότι είχε πάει στην έδρα της Balco, στην Καλιφόρνια:

«Είχε πράγματι πάει με τον κ. Λιναρδάτο στα γραφεία του κ. Κόντε. Εκεί υπήρχε μια λίστα εισερχομένων. Ετσι βρέθηκε και το δικό της όνομα. Πήγε στην Balco, επειδή ο κ. Λιναρδάτος ήθελε να είναι αντιπρόσωπος της εταιρείας του κ. Κόντε στην Ελλάδα και πήρε μαζί του μια πρωταθλήτρια για να πει ότι θα διαφημίσει τη συνεργασία αυτή στην Ελλάδα. Καμιά άλλη συνεργασία δεν είχε. Ουδέποτε προμηθεύτηκε προϊόντα από τον κ. Κόντε. Αλλά, όπως μου λέει, υπήρχαν και άλλοι έλληνες αθλητές που διαφήμιζαν την εταιρεία του κ. Λιναρδάτου».

Η τελευταία δήλωση της Βασδέκη είναι και μικρό καρφί προς τους άλλους εντολείς του κ. Δημητρακόπουλου από το χώρο του αθλητισμού: «Εμένα με βρίσκανε, όποτε με ψάχνανε για έλεγχο ντόπινγκ».

Το κακό είναι ότι στο ίδιο ντοκουμέντο, μετά από τον κατάλογο των 27 αθλητών τους οποίους φέρεται να «δίνει» ο ίδιος ο Κόντε, ο ιδρυτής της Balco αναφέρεται και σε άλλους αθλητές, με τους οποίους «διατηρούσε σχέσεις μόνο με τα νόμιμα διατροφικά συμπληρώματα». Διαχωρίζει δηλαδή τους «27», στους οποίους αποδίδει χρήση της «καθαρής» και της «κρέμας» από τους απλούς χρήστες συμπληρωμάτων διατροφής”.

Αυτά προς το παρόν. Καλό είναι όλα να τα μαθαίνουμε, για να μην μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια.

Θα συνεχίσουμε, βέβαια…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: