Ελλάς το Μεγαλείο σου! «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» δεν διαθέτουν αγγειογράφο

Κοινοποίηση:
evaggelismos

Εφημερία για καρδιολογικά περιστατικά αλλά χωρίς να διαθέτουν αγγειογράφο, το μηχάνημα με το οποίο διενεργούν τις πρωτογενείς αγγειοπλαστικές, σε οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου, κάνουν για μια ακόμη φορά τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν».

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά και η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), τα αιμοδυναμικά εργαστήρια των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» καλούνται να σηκώσουν τεράστιο βάρος στην εφημερία, που πραγματοποιούν από κοινού, με προβληματικό, όμως, εξοπλισμό.

Μάλιστα, για τους εργαζόμενους στον «Ευαγγελισμό» κάθε φορά που τίθεται εκτός λειτουργίας ο αγγειογράφος ξυπνούν θλιβερές μνήμες, καθώς ένας ασθενής με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είχε καταλήξει μέσα στο ασθενοφόρο ενώ διακομιζόταν σε άλλο νοσοκομείο από το εφημερεύον αναζητώντας αγγειογράφο.

Όπως εκτιμούν οι γιατροί τα δύο νοσοκομεία δέχονται τουλάχιστον 100 οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου τον μήνα, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με επείγουσα αγγειοπλαστική (διάσωσης). Η αξία της αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα είναι δεδομένη πλέον, και αυτό που υπογραμμίζεται από τους καρδιολόγους είναι και η σημασία της άμεσης επέμβασης, μέσα στις πρώτες τέσσερις ώρες από το έμφραγμα. «Όσο χάνεται χρόνος, το μυοκάρδιο νεκρώνεται» εξηγούν την ανάγκη της διαχείρισης του εμφραγματία σε ένα και μόνο νοσοκομείο, αντί για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις διακομιδές των καρδιοπαθών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Οι αγγειογράφοι παρουσιάζουν συχνά βλάβες και στα δύο νοσοκομεία. Στον Ευαγγελισμό έχει εγκατασταθεί καινούριος αγγειογράφος, δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμη. Ο βασικός, και παλαιός, αγγειογράφος, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι συχνά εκτός λειτουργίας καθώς εμφανίζουν βλάβες διάφορα ανταλλακτικά.

Αλλά και στο «Αττικόν» λειτουργεί – όταν λειτουργεί- ένας γηρασμένος αγγειογράφος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: