Εκδηλώσεις μνήμης για την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο, στην Κοιλάδα του Αχελώου

Κοινοποίηση:
souli

Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826 αποτέλεσε κορυφαία έκφραση αυτοθυσίας, αξιοπρέπειας και ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο και στάθηκε η αφορμή για το κίνημα του φιλελληνισμού. 

Λίγα χρόνια πριν, στις 21 με 22 Απριλίου 1804 είχε προηγηθεί άλλη μια κορυφαία πράξη αυτοθυσίας, το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο, στο χωριό Πηγές Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου. Ήταν ο προάγγελος της εξόδου. Όσοι γλίτωσαν στο Σέλτσο θυσιάστηκαν στο Μεσολόγγι. 

Φέτος οι εκδηλώσεις της εξόδου συμπίπτουν με τις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στο Σέλτσο και με βάση αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα από το 2017 υλοποιείται εκπαιδευτικό, πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τόποι Αυτοθυσίας. Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη»

«Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Δήμο Μυτιλήνης, Δήμο Μεσολογγίου, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Αιτωλοακαρνανίας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λέσβου, την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Άρτας, την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτης και το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας», ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος, εκπαιδευτικός, Νεκταρία Στούκα.

«Στόχος η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της Ιστορίας μας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις.

Η ανάδειξη των τριών περιοχών ολιστικά (ιστορία, πολιτισμός, φυσικό περιβάλλον, παράδοση) και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ευρωπαϊκούς και όχι μόνο φορείς.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 στις Πηγές Άρτας και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ, ημερίδες στις συμμετέχοντες περιοχές. Στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Φεστιβάλ Μουσικής-Χορού στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή  Πολωνών καθηγητών από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Σειρά τώρα έχει το Μεσολόγγι όπου το σύνολο των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών παραβρίσκεται και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις μνήμης», αναφέρει η κ. Στούκα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: