Εκατό χρόνια από την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
detroit-thumb-large

Στις ΗΠΑ του δεκάτου ενάτου αιώνα η κατανάλωση αλκοόλ ήταν ευρέως διαδεδομένη. Οι προστάτες των ηθών προσπάθησαν με κάθε μέσο, ακόμη και με την ίδρυση πολιτικού κόμματος, του «Κόμματος της Απαγόρευσης» (Prohibition Party) να αντιταχθούν στη διάδοση του αλκοόλ. Η τεράστια πίεση που ασκούσαν κορυφώθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια.

Στις 16 Ιανουαρίου 1919 εισήχθη στο Αμερικανικό Σύνταγμα η 18η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η πώληση και κυκλοφορία αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ, η οποία τέθηκε σε ισχύ σε ομοσπονδιακό επίπεδο έναν χρόνο αργότερα. Εξαιρέσεις επιτρέπονταν μόνο για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, ενώ η χρήση αλκοόλ έπρεπε να καταγράφεται και να ελέγχεται κάθε φορά με αυστηρότητα.

Σκοπός της ποτοαπαγόρευσης ήταν η προστασία των πολιτών από τον ηθικό και κοινωνικό ξεπεσμό όμως στην πράξη όμως ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η ποτοαπαγόρευση σε μια χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό είχε ως συνέπεια να κυκλοφορεί αλκοόλ στη μαύρη αγορά – μάλιστα ήδη από την αρχή της ποτοαπαγόρευσης η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 30%, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε να αυξάνεται.

Κερδισμένοι βγήκαν κυρίως οι γκάνγκστερ (όπως ο διάσημος Αλ Καπόνε) και οι λαθρέμποροι, που με παράνομες μεθόδους διασφάλιζαν την κυκλοφορία του αλκοόλ στη χώρα.

Με την ποτοαπαγόρευση όμως άλλαξαν και οι συνήθειες του ποτού. Ενώ πιο πριν αλκοόλ έπιναν οι άνδρες μόνοι τους στα παλιά σαλούν, πλέον η κατανάλωσή του γινόταν από παρέες σε κρυμμένα υπόγεια, τα λεγόμενα «Speakeasys», προγόνους των σημερινών μπαρ.

Άρση της ποτοαπαγόρευσης στον μεσοπόλεμο

Η αντίσταση του πληθυσμού απέναντι στο ακραίο μέτρο της ποτοαπαγόρευσης, που τελικά γιγάντωσε τη διαφθορά, οδήγησε στην άρση της στις 5 Δεκεμβρίου 1933. Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια το Κονγκρέσο ήρε την συνταγματική τροπολογία του 1919 εισάγοντας μία νέα, που επέτρεπε και πάλι την κυκλοφορία αλκοόλ στις ΗΠΑ.

Ωστόσο κάποιες περιοχές ανά τις ΗΠΑ συνέχισαν κατ´ επιλογή να απαγορεύουν το αλκοόλ γι´ αυτό μέχρι σήμερα είναι γνωστές ως «dry counties». Επίσης ένα άλλο κατάλοιπο από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ είναι οι πολυάριθμοι έλεγχοι αλλά και η εισαγωγή νόμιμης ηλικίας για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: