ΕΦΚΑ: Πώς να κάνετε σωστά αίτηση για τα αναδρομικά

Κοινοποίηση:
1

Ο χρόνος παραγραφής και πότε πρέπει να υποβληθεί η αγωγή

«Ενόχληση» που διακόπτει την παραγραφή των αξιώσεων για αναδρομικά θεωρείται η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Αν το Ταμείο απαντήσει, ο χρόνος της παραγραφής ξεκινά να μετρά εκ νέου από την στιγμή της απάντησης. Αν παρέλθει ένα 6μηνο και το Ταμείο δεν απαντήσει, τεκμαίρεται σιωπηρή άρνηση της αξίωσης. Μετά το 6μηνο ξεκινά νέα περίοδος παραγραφής.

Συνεπώς, η υποβολή της αίτησης δεν γεννά νομική υποχρέωση επιστροφής χρηματικών ποσών, αλλά “διασώζει” τις αξιώσεις από την παραγραφή και ανοίγει το χρονικό περιθώριο των κινήσεων. Είναι δηλαδή το εργαλείο που δίνει χρόνο στον συνταξιούχο να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει.

Για την πλειοψηφία των συνταξιούχων η παραγραφή αξιώσεων είναι 5ετης. Δηλαδή ο συνταξιούχος μπορεί να ζητήσει ποσά για έως και 5 χρόνια πριν. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η παραγραφή ενδέχεται να είναι και 2ετής, σύμφωνα με νομικές αποφάσεις.

 

Αφού ο συνταξιούχος υποβάλλει την αίτηση και αφού παρέλθει το 6μηνο χωρίς απάντηση, ξεκινά νέα 5ετία (ή νέα 2ετία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου) εντός της οποίας, ο συνταξιούχος μπορεί οποτεδήποτε να υποβάλλει αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας τα ποσά που δικαιούται.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.

Οι αντισυνταγματικές περικοπές είναι :

Μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 €  μετά τις προηγούμενες παρακρατήσεις.

Μείωση στο άθροισμα κύριας, επικουρικής και μερισμάτων (αφορά επομένως και τις δύο συντάξεις) που εφαρμόζεται ως ακολούθως :
Συνολικό Ποσό Σύνταξης
Ποσοστό Εισφοράς
Για συντάξεις από 1.000,0 €
5%
Για συντάξεις από 1.500,0 €
10%
Για συντάξεις από 2.000,0 €
15%
Για συντάξεις από 3.000,0 €
20%
Μείωση στα ποσά των μηνιαίων επικουρικών συντάξεων :
α) Για συντάξεις έως 250 ευρώ – 10%

β) Για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ – 15%

γ) Για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω – 20%

Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν 400 €, 200 € και 200 € αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα δώρα των επικουρικών αφορούσαν το σύνολο του ποσού της επικουρικής σύνταξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: