ΕΥΓΕ! Έλληνες μπλόκαραν την ονοματοδοσία γερμανικής πλατείας σε “Μουσταφά Κεμάλ” (ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Κοινοποίηση:
kemal 2

Απετράπη τελικά η ονοματοδοσία δρόμου ή πλατείας στο Αμβούργο, η οποία θα ήταν αφιερωμένη στο όνομα του Μουσταφά Κεμάλ, όπως ζήτησαν τουρκικές οργανώσεις σε αυτήν την περιοχή.

Σε ανακοίνωσή τους οι ελληνικοί σύλλογοι με τον τίτλο «Αμβουργέζοι Έλληνες», μετά τη θετική εξέλιξη του αγώνα τους εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα που αναφέρονται στην επιδιωκόμενη ονομασία μίας δημόσιας έκτασης (δρόμου, πλατείας, πάρκου κτλ.) στην Περιφέρεια του Κέντρου του Αμβούργου, αφιερωμένη στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

 

  1. Όλες οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι του Αμβούργου συμμετείχαμε στην συντονισμένη προσπάθεια αποσόβησης και ακύρωσης αυτής της ενέργειας.
  2. Με επιστολή μας, που απεστάλη την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στον Πρόεδρο και σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξηγήσαμε τους λόγους, για τους οποίους είμαστε αντίθετοι στο αίτημα, παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα.
  3. Σε επιτόπου παρέμβασή μας στην συνεδρίαση της Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου (Hauptausschuss der Bezirksversammlung Hamburg-Mitte) την Τρίτη, 3/12/2019, καταθέσαμε εκ νέου ερωτήματα και ζητήσαμε από τα μέλη της να λάβουν υπόψη τους τόσο την γραπτή ένστασή μας, όσο και το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της Γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) στην εκπομπή „Titel Thesen Temperamente“ της Κυριακής, 1 Δεκεμβρίου 2019, που αναφέρεται στον ρόλο του Μουσταφά Κεμάλ στις δολοφονίες των Αλεβιτών στο Dersim το 1937/38.
  4. Στην συζήτηση που ακολούθησε στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν τα κόμματα αρνητικά στο αίτημα και αποφασίστηκε ομόφωνα, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι Επιτροπές του δεν είναι αρμόδιοι να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Το αίτημα, κατόπιν αυτού, δεν θα συζητηθεί περαιτέρω στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η απάντηση στον αιτούντα σύλλογο θα είναι αρνητική.
  5. Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς το Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Αμβούργου για τις ενέργειές του και προς όλες τις Οργανώσεις, Κοινότητες, Ομοσπονδίες κτλ., αλλά και απλούς πολίτες από όλα τα μέρη του κόσμου και την Ελλάδα, που στήριξαν τις προσπάθειές μας αποστέλλοντας εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Πόλη του Αμβούργου.
  6. Για πληροφορίες, που αφορούν τις παρεμβάσεις μας στο θέμα αυτό, μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε εμάς μέσω της διεύθυνσης μέιλ HamburgerGriechen@Hamburg.de ή στον Πάνο Δροσινάκη (+491724052451).
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: