Εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί. ΕΞΟΔΟΣ 1826: ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΚ, 2-3-2019, τα παιδιά της Σαμαρίνας στο μαρτυρικό Μεσολόγγι

Κοινοποίηση:
exodos-tainia

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ του Σαββατοκύριακου 2 Μαρτίου 2019, για τους φίλους αναγνώστες οι οποίοι μας την ζήτησαν 

Τι έχει γραφεί για την ταινία

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! 46 χρόνια μετά τον “Παπαφλέσσα” γυρίστηκε ταινία για την επανάσταση του 1821

Τέσσερα χρόνια έρευνας, μελέτης και δουλειάς… διακόσιοι άνθρωποι… δύο διαφορετικές πόλεις (Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη) και πολύ αγάπη για την ελληνική ιστορία χρειάστηκαν για να γυριστεί η νέα ταινία για την επανάσταση του 1821 που βγήκε πρόσφατα στους κινηματογράφους, 46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα».  

Το φιλμ «Έξοδος 1826» περιγράφει την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν 4 χρόνια, όταν ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας, διαβάζοντας για την επανάσταση του 1821, συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την ιστορία των… Παιδιών της Σαμαρίνας, και θέλησε να κατανοήσει ιδιαίτερα τον στίχο του δημοτικού τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα». 

Γρήγορα από την ανάγνωση και την θεωρία, πέρασε στην… πράξη. Αν και δεν υπήρχαν δίπλα του μεγάλοι παραγωγοί, ούτε και ο ίδιος διέθετε αμύθητη περιουσία για να μπορέσει την επόμενη μέρα να γυρίσει ταινία, χάρη στον εθελοντισμό, το Θέατρο «Άρατος» και την πολύτιμη βοήθεια του «Συλλόγου Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής», Γιαννιτσών, κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Φυσικά, όπως εξομολογείται στο star.gr ο Βασίλης Τσικάρας, το σενάριο δεν θα μπορούσε να πάρει «σάρκα και οστά», αν όλη αυτή την προσπάθεια δεν στήριζαν χορηγοί, ιδιώτες, ο Δήμος Πέλλας, η «Promis Media» και φίλοι…

Λίγα λόγια για το έργο 

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι, συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια (ταμπούρωμα) του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου, Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι. 

Η ταινία ξαναπαρουσιάζεται σε ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ σε ελληνικό ΜΜΕ, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ του Σαββατοκύριακου 2-3-2019 

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την ιστορία μας 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

  1. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΔΕΝ ΤΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ;;ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

  2. Στη Ρόδο υπήρχε η εφημερίδα αλλά όχι η ταινία!

  3. Ευχαριστούμε!
    πως μπορούμε να βρούμε την εφημερίδα και την ταινία αν δεν υπάρχει στο περίπτερο;

    Μήπως υπάρχει και το ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι;

  4. Καλημερα σας,
    ψαχνω εδω και μισο χρονο αυτην την ταινια για να την δω με τα παιδια μου, και
    δεν μπορω να την βρω. Επειδη ζω στα ξενα , εστηλα ακομη και ατομα να μου την
    αγοραση αλλα δεν την βρηκε. Καλα την κρυβουν την ταινια.
    Μπορει καποιος να γραψει πως μπορουμε να την αγορασουμε?

  5. Προ ολίγων ημερών ξεκίνησε η προβολή της δεύτερης ταινίας του ιδίου σκηνοθέτη (“Πολιορκία” ο τίτλος της). Απ’ ότι διαπίστωσα μετά λύπης, σε όλο το λεκανοπέδιο την προβάλλει μόνον ένας κινηματογράφος στον Πειραιά. Κρίμα. Αν ήταν βέβαια η βιογραφία κάποιου κίναιδου, θα παιζόταν σε κάθε κινηματογράφο της Χώρας

  6. ΞΑΝΑΒΑΛΕ ΤΗΝ ΒΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΜΟΥ.
    ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

  7. Στεφανε σε παρακαλώ βάλε αν μπορείς πάλι την ταινία στο Μακελειό του ερχόμενου ΣΒ γιατί δεν την βρήκα πουθενά την εφημερίδα είχε εξαντληθεί. Ευχαριστώ

  8. Δεν τη βρηκα πουθενα ειχε εξαντληθει από το Σαββατο το μεσημέρι παρακαλω ξανα κυκλοφορειστετο ευχαριστώ

  9. Σε ολους οσους συνεργαστηκαν κ δημιουργησαν την ταινια!!! Ευχαριστω την εφημεριδα μακελειο που μας αξιωσε να την δουμε γιατι δεν νομιζω να παιξει στην TV! Ηταν πολυ καλη! Στεφανε συνεχισε αυτο που κανεις και εμεις θα σε στηριζουμε!!! Και παλι ευχαριστω!

  10. Ευχαριστώ την εφημερίδα ΜAKELEIO που μου έδωσε την δυνατότητα να δω την ταινία που υπερηφάνεια και συγκίνηση ως Έλληνα μου προκάλεσε και ακόμη που οι απόγονοι των ηρώων της ταινίας τις επόμενες δεκαετίες έπεσαν και αυτοί για την Μακεδονία.

  11. Αξιολογη ταινια,αξιολογη και η προσπαθεια των δημιουργων της,αλλα ουτε καν πλησιαζει τον “Παπαφλεσσα” και καποιες αλλες εθνικοπατριωτικες ταινιες-υπερπαραγωγες.Αυτη φερνει περισσοτερο σε ιστορικο μελλοδραμα,ενω ο “Παπαφλεσσας” ηταν ταινιαρα με @@!

  12. Στέφανε αν μπορείς να το βάλεις πάλι το dvd γιατί εξαντλήθηκε

  13. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΙΞΟΥΝ ΠΟΤΕ, ΕΔΩ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21

  14. Σκηνές έχουν γυριστεί στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Πενταπλάτανο .

  15. Θέλω να δω ποιο από τα ξεπουλημένα τουρκόφιλα τηλεοπτικά κανάλια έχει τα …φρύδια να προβάλει την συγκεκριμένη ταινία.

  16. αυτη η ταινια εχει γινει στα γιαννιτσα νομου πελλας στο βουνο παηκο

Comments are closed.