ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ! Στα ίχνη του αεροσκάφους της Αμέλια Ερχαρτ ο άνθρωπος που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού

Κοινοποίηση:
Amelia-Earhart-1932

Απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπλοϊας, την εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ, επιχειρεί να δώσει ο Αμερικανός ωκεανογράφος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες αφότου χάθηκαν τα ίχνη της διάσημης Αμερικανίδας πιλότου στον Ειρηνικό Ωκεανό ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ ξεκίνησε έρευνες κοντά σε μια ατόλη αναζητώντας το αεροσκάφος της. Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μαζί με τον πλοηγό της Φρεντ Νούναν τον Ιούλιο του 1937 ενώ επιχειρούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος που θα έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Είχε απογειωθεί από την Παπούα Νέα Γουϊνέα με προορισμό τη νήσο Χάουλαντ όταν σίγησε ξαφνικά ο ασύρματός της πυροδοτώντας λογίς σενάρια και θεωρίες.

Έρευνες για το αεροσκάφος της Έρχαρτ γύρω από ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο 77χρονος Μπάλαρντ, διάσημος ανά την υφήλιο για την προσφορά του στην υποθαλάσσια αρχαιολογία και τις ανακαλύψεις το 1985 του ναυαγίου του Τιτανικού, το 1989 του θωρηκτού Μπίσμαρκ, το 1998 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Yorktown και το 2003 της τορπιλακάτου PT-109 του Τζον Φ. Κένεντι, συνεργάζεται με το National Geographic για να εντοπίσει το αεροσκάφος της Έρχαρτ στα νερά του Ειρηνικού γύρω από την ακατοίκητη ατόλη Νικουμαρόρο, που αποτελεί τμήμα των νήσων Φοίνιξ.

Ένα κομμάτι μετάλλου που εκβράστηκε το 1991 στο Νικουμαρόρο πιστεύεται ότι είναι το αλουμινένιο μπάλωμα που είχε χρησιμοποιηθεί στο αεροπλάνο της Έρχαρτ όταν είχε επισκευαστεί στο Μαϊάμι πριν την μοιραία πτήση. Στην ίδια ατόλη είχε ανακαλυφθεί το 1940 ο σκελετός μιας λευκής γυναίκας, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Ο Μπάλαρντ και η ομάδα του θα χρησιμοποιήσουν τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια, ενώ μια ομάδα αρχαιλόγων θα ερευνήσει με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων το σημείο όπου πιστεύεται ότι κατασκήνωσε η Έρχαρτ, όταν κατέληξε ναυαγός στο ερημονήσι, ενώ θα ληφθούν και δείγματα DNA.

H «Επιχείρηση Αμέλια», το δίωρο αφιέρωμα του National Geographic, που θα προβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα περιλαμβάνει και στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές του International Group for Historic Aircraft Recovery (ΤIGHAR) και τα οποία οδήγησαν τον Μπάλαρντ στο Νικουμαρόρο.

aluminium-patch

Οι θεωρίες για την εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ έγινε διάσημη την δεκαετία του 1930 καταρρίπτοντας διάφορα ρεκόρ αεροπλοϊας, μεταξύ των οποίων και εκείνου της πρώτης γυναίκας που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ήταν 40 ετών όταν εξαφανίστηκε και το μυστήριο παραμένει έκτοτε άλυτο. Πολλοί πιστεύουν ότι το αεροσκάφος της ξέμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στη θάλασσα. Μετά τη συντριβή δεν αποκλείεται να επέζησε επί μήνες σε ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως κατάφερε να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στις ΗΠΑ, όπου έζησε με ψευδώνυμο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η νέα αποστολή για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Έρχαρτ ξεκίνησε προ ημερών και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Amelia-Earhart-1937

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: