Σοβαρή κρίση στα Σκόπια! Δεν υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβάνοφ – Εγκληματική η νομιμοποίησή της-Ποια διαδικασία ακολουθείται

Κοινοποίηση:
1

Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αποφάσισε να μην υπογράψει το διάταγμα για την ανακήρυξη του νόμου περί επικύρωσης της τελικής συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη λήξη της ισχύος της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και για τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών.

Στην απόφαση, την οποία έστειλε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο του Ιβάνοφ στα μέσα ενημέρωσης ως επιστολή, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο Πρόεδρος δεν θα υπογράψει το διάταγμα.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, «πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών». Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».

Μετά από αυτή την -αναμενόμενη- εξέλιξη, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας επιστρέφει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου πρέπει να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος (61 βουλευτές). Αν συμβεί αυτό -κάτι που είναι και το πιθανό- ο Ιβανόφ δεν θα έχει εκ νέου το δικαίωμα να ασκήσει βέτο και έτσι το επόμενο βήμα θα είναι το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το φθινόπωρο.
Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα παραιτηθώ

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη σιγουριά του ότι τα ποσοστά υπέρ της συμφωνίας θα είναι πολύ μεγάλα.

«Ναι, θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει. Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%, αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.

Οπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη «Μακεδονία» ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας. Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: