ΕΚΤΑΚΤΟ – Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κτύπημα στο Ιράν: «Να μην πετούν πολιτικά αεροπλάνα στον Κόλπο – Θα τα θεωρήσουμε εχθρικά»!

Κοινοποίηση:
flags of Iran and USA painted on cracked wall

Αυξάνονται οι πιθανότητες για αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν ακόμα και αν αυτό προκαλέσει εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου (που δεν θα ενοχλούσε καθόλου ούτε τους πετρελαιάδες του Τέξας αλλά ούτε και την Μόσχα) καθώς οι Αμερικανοί προχώρησαν σε προειδοποίηση των αεροπορικών εταιριών για τον κίνδυνο να αναγνωριστούν ως εχθρικά αεροσκάφη από τις δυνάμεις τους στον Κόλπο!

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται και ίσως έχουν αποφασίσει ήδη την εξαπόλυση πρώτου πλήγματος κατά του Ιράν και «κλειδώνουν» όλη την περιοχή των Στενών του Ορμούζ.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μάλιστα στην επέτειο 30 ετών από την επιχείρηση “Praying Mantis“, τη ναυμαχία ανάμεσα ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν και τις αμερικανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 στην οποία οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις υπέστησαν συντριβή.

Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουλίου 1988 το πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού USS Vincennes, κατεδίωξε ιρανικά ταχύπλοα, ενώ κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ κατά ιρανικού ελικοπτέρου εντός των ορίων των χωρικών υδάτων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Λίγο αργότερα, τα αμερικανικά ραντάρ μπέρδεψαν την πτήση νούμερο 665 της Iran Air που όδευε προς το Ντουμπάι, με μαχητικό αεροσκάφος F-14 των Ιρανών.

Το USS Vincennes εξαπέλυσε δύο πυραύλους επιφανείας – αέρος εναντίον του στόχου, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο των 290 επιβαινόντων…

Oι Αμερικανοί θέλουν να αποφύγουν μια επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας που στοίχισε πάρα πολύ στην εικόνα των ΗΠΑ.

Τον κίνδυνο επισημαίνει και η Federal Aviation Administration (FAA), η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera και αφορά τον Κόλπο του Ομάν και τον Αραβικό Κόλπο.

Πιθανή είναι και η παρεμβολή των συστημάτων αεροναυτιλίας των πολιτικών αεροσκαφών που επίσης θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια πτήσεων καθώς σε περίπτωση έναρξης επιχειρήσεων τα όποια πολιτικά αεροπλάνα θα βρίσκονται εντός περιβάλλοντος ηλεκτρονικού πολέμου.

Το ότι κάτι πολύ σοβαρό αναμένεται να συμβεί στον Περσικό Κόλπο καταδεικνύει το γεγονός ότι οι Lloyd’s στο Λονδίνο προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει η ναυτιλία στην περιοχή, καθώς τα ασφάλιστρα των φορτίων και των πλοίων αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της έντασης και των κινδύνων στην περιοχή.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μετά από τα περιστατικά με το σαμποτάζ σε πλοία στα ανοιχτά του λιμένα της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αλλά και την επίθεση με drones σε κρίσιμης σημασίας σαουδαραβικό αγωγό πετρελαίου.

Την επίθεση υποστήριξαν ότι εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι όμως εξοπλιζονται από το ομόθρησκό τους σιιτικό Ιράν.

Στην περιοχή του Κόλπου βρίσκεται η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln (CVN 72), αν και δεν έχει διέλθει ακόμα από τα Στενά του Χορμούζ. Οι Ιρανοί “Φρουροί της Επανάστασης” έχουν απειλήσει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Έχουν προειδοποιήσει για δραματική άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου αν προχωρήσουν στο κλείσιμο των Στενών, καθώς από την περιοχή διέρχεται το ένα τρίτο του διακινούμενου διά θαλάσσης πετρελαίου στον κόσμο.

Εδώ τίθεται το ζήτημα εάν οι Ιρανοί μπορούν να απειλήσουν τις αμερικανικές ΕΔ σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Το Ιράν είναι πολύ μεγάλο μέγεθος ακόμα και για τις ΗΠΑ. Πάντως η τακτική που ακολουθούν με τα οπλισμένα drones δείχνει πως θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνοι ακόμα και για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο καθώς δεν γίνονται αντιληπτά όπως έχει φανεί σε παλιότερη «άσκηση» των Ιρανών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: