Διπλωματικός πυρετός στο Βερολίνο! Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη – Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία

Κοινοποίηση:
mercel-putin-1-768x512

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στο Βερολίνο αναφορικά με την Διάσκεψη της Κυριακής (19.01.2020) για τη Λιβυή. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, θα κληθούν να δώσουν μια λύση την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει για τα καλά το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής (19.01.2020), με την Άγκελα Μέρκελ να υποδέχεται τους ηγέτες στις 14.30 (ώρα Ελλάδας). Υπενθυμίζουμε, ότι η χώρα μας δεν έχει προκληθεί. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει πως στη Διάσκεψη θα “ακουστεί” και η θέση της Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.

Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη

Σε νέα επίδειξη ισχύος προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Λιβύη και λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη της Κυριακής (19.1.2020) στο Βερολίνο.

Παρόλο που στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, μνημόνιο που επηρεάζει την Ελλάδα, ο Ερντογάν θίγει και πάλι το θέμα της τουρκικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας το Σάββατο (18.1.2020) σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. το δεξί κωλοδαχτυλο του ερντογαν εχει μπει στα κωλομερια της μερκελ και το αριστερο του στην χαλαρη σουφρα του πλατηναρχιδη!

Comments are closed.