Δένδιας: Ζήτησα κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την κυριαρχία μας

Κοινοποίηση:
408491

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε περίπτωση που η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε: «Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ. Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: