ΔΕΙΤΕ LIVE: Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών για την Συμφωνία των Πρεσπών

Κοινοποίηση:
Vouli-APE

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία θα είναι και την Τρίτη στην επιτροπή και εκτός απροόπτου ψηφίζεται την Πέμπτη το βράδυ. Δείτε ζωντανά την συζήτηση

Σε υψηλούς τόνους με το… καλησπέρα, ξεκίνησε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών.

Δένδιας (ΝΔ): Να κληθεί ο Κοτζιάς στην επιτροπή

Ο Νίκος Δένδιας από την ΝΔ ζήτησε:

  • Να υπάρχει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να αντιληφθούν αν τα συγκεκριμένα άρθρα επί των οποίων έχουν επέλθει αλλαγές συνάδουν με το όλο κείμενο. Εάν δεν υπάρχει συνολικό κείμενο Συντάγματος της γείτονος χώρας πρέπει και αυτό να λεχθεί καθαρά να γράφει στα πρακτικά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές.
  • Επίσης να κατατεθεί στα πρακτικά η επιστολή εξωτερικών κ. Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό της χώρας η επιστολή παραίτησης του.
  • Να κληθεί και να υποστεί τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις των συναδέλφων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κείμενο της συμφωνίας, ο οποίος την έχει υπογράψει. Είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία Κοτζιά και δεν εντάσσεται στην παρουσία των φορέων.

Καμμένος (ΑΝΕΛ): Παράνομη η σύνθεση της επιτροπής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Οπως εξήγησε «κινδυνεύουν κι άλλα κόμματα να διαλυθούν γιατί γίνονται μετεγγραφές και γίνονται για να περάσει να μην περάσει η συμφωνία».

«Είναι παράνομη η διαδικασία όπως ακολουθήθηκε δια της κληρώσεως στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Έπρεπε να σταλεί επιστολή προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι ανεξάρτητοι βουλευτές να καθορίσουν τους εκπροσώπους τους και αν δεν το πράξουν τότε να γίνει διά της κληρώσεως επιλογή. Η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση» είπε με έμφαση ο κ. Καμμένος.

Οπως είπε «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει Διότι ουσιαστικά το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως προβλέπεται και έχει υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο μέρες πριν την πρόσκληση της επιτροπής. Δεν υπάρχει γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής για να μπορέσουμε να μπούμε στην ουσία της συζήτησης επί της συγκεκριμένης σύμβασης».

Επιπλέον ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτη.

Ο κ. Καμμένος είχε και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Δουζίνα.

  • Δουζίνας: Εντάξει εντάξει κ. Καμμένε ο επόμενος.
  • Καμμένος : Με ακούτε εφτά χρόνια ήμουνα στην θέση που είστε εσείς.
  • Δουζίνας: Πρέπει να με σέβεστε όχι να μου κάνετε τώρα αυτά

Λοβέρδος: Να κατατεθούν ρηματική διακοίνωση και πρωτόκολλο ΝΑΤΟ

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στο αίτημα για την κατάθεση του Συντάγματος και των εφαρμοστικών νόμων όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν υπάρχει στο φάκελο που μας στείλατε η ρηματική διακοίνωση, η ρηματική διακοίνωση χειροτερεύει τα πράγματα και για το θέμα της γλώσσας και για το θέμα της εθνότητας . Πρέπει να είναι η ρηματική διακοίνωση εδώ και στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι προαπαιτούμενο για την συζήτηση» είπε και πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος: «Ο μόνος τρόπος να έχουμε εικόνα τι έχει συμβεί μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά είναι η κατάθεση στην επιτροπή της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά».

Τέλος, ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό γιατί με βάση το άρθρο 2 της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως στο ΝΑΤΟ. «Τι κομπίνα έχει γίνει εδώ;» διερωτήθηκε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΕΣ ΧΛΑΠΑΤΣΕΣ , ΑΡΚΕΤΑ .

Comments are closed.