Γκάφα ολκής από Coca-Cola: «Γεια σου θάνατε»…Τα έκανε… μαντάρα (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
1

Ακόμα και πολυεθνικοί οργανισμοί με χιλιάδες υπαλλήλους πολλές φορές κάνουν παιδικά λάθη.

Η προσπάθεια της Coca Cola να συνδυάσει τα αγγλικά με την γλώσσα των Μαορί για σκοπούς μάρκετινγκ στην Νέα Ζηλανδία κατέληξε σε γκάφα ολκής, αφού η εταιρεία έγραψε κατά λάθος πάνω σε αυτόματους πωλητές των αναψυκτικών της μια άκρως… μακάβρια και ανατριχιαστική φράση.

Η «Τε Ρέο Μαορί», η γλώσσα των αυτοχθόνων Νεοζηλανδών, γνωρίζει νέα άνθηση το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες εταιρείες να προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Google, που εξέδωσε μια Μαορί έκδοση του ιστότοπού της, και η Ντίσνεϊ που κυκλοφόρησε ξανά στα Μαορί το τεράστιο χιτ της, το «Moana».

Η απόπειρα όμως της Coca Cola να δείξει την αφοσίωσή της στο κοινό των Μαορί είχε μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας την άγνοια των υπεύθυνων μάρκετινγκ της εταιρείας.

Κι αυτό γιατί επέλεξαν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης των αναψυκτικών να γράφουν με τεράστια γράμματα τη φράση «Kia ora, Mate», πρόταση που στα Μαορί σημαίνει… «Γεια σου, θάνατε».

Φυσικά η πρόθεση της εταιρείας ήταν να συνδυάσει το «kia ora», δηλ. το «γεια σου» των Μαορί, με το αγγλικό «mate», που σημαίνει «φιλαράκι» και χρησιμοποιείται εκτενώς από τους Νεοζηλανδούς. Όμως το «mate» σημαίνει «θάνατος» στα Μαορί, και γι’ αυτό ακριβώς η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης ήταν τόσο ατυχής!

Όπως θα περίμενε κανείς, η γκάφα της Coca Cola σχολιάστηκε εκτενώς στα social media, με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν ότι πρόκειται για κλασική περίπτωσης «γλώσσας λανθάνουσας» που λέει την αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, το 50% των ενήλικων Μαορί είναι παχύσαρκοι και η πλειοψηφία των θανάτων στον συγκεκριμένο πληθυσμό προέρχεται από προβλήματα υγείας που προκαλεί η καλή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: