«Για 250 μέτρα δεν βλέπεις τον πραγματικό δρόμο»: Η οφθαλμαπάτη της Πεντέλης που θεωρήθηκε «μεταφυσικό φαινόμενο»

Κοινοποίηση:
1

Δεν είναι λίγοι οι θρύλοι και οι δοξασίες που συνδέονται με την Πεντέλη. Ένα βουνό που ορθώνεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, που συχνά έχει γίνει η πηγή ερωτηματικών που στη συλλογική συνείδηση παραμένουν αναπάντητα.

Όπως συμβαίνει και με ένα συγκεκριμένο σημείο του δρόμου όπου οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν συμφωνούν με τις μετρήσεις των οργάνων. Για περίπου 250 μέτρα, μία απλή ανηφόρα δεν… συμπεριφέρεται όπως όλες οι άλλες, αλλά ακριβώς ανάποδα! Δηλαδή σαν κατηφόρα, τρελαίνοντας την λογική…

Αυτό το παράξενο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνοι που αντιλαμβάνονται ευκολότερα την συγκεκριμένη «ανωμαλία» είναι οι ποδηλάτες. Με βάση αυτό που βλέπουν μπροστά τους θα έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανέβουν την ανηφόρα. Τελικά, όμως, διαπιστώνουν πως περνούν από το σημείο δίχως καν να κάνουν πετάλι. Τα πόδια δεν συμφωνούν με τα μάτια.

Στο πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονταν εκείνο το σημείο του δρόμου που ενώνει την Πεντέλη με την Νέα Μάκρη. Το παράξενο φαινόμενο παρατηρείται κάπου μεταξύ του 3ου και 4ου χιλιομέτρου της απόστασης, όπου εκεί συμβαίνει το απολύτως παράδοξο της ανηφόρας που φαίνεται τέτοια, αλλά δεν συμπεριφέρεται ως ανηφόρα. Πολλοί επισκέπτες με ρόδες και τροχούς κάθε τύπου επιβεβαιώνουν καθημερινά αυτό που άλλοι τους διηγήθηκαν και μένουν εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα.

Προφανώς και οι πρώτες προσπάθειες για εξηγήσεις σχετίστηκαν με… αλλόκοσμες προσεγγίσεις. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσέδωσαν μια μεταφυσική διάσταση στην υπόθεση. Στην συζήτηση δεν άργησαν να μπουν και επιστημονικοφανείς απαντήσεις. Πίσω από βαρύγδουπες, αλλά ακατανόητες για τον πολύ κόσμο έννοιες, όπως είναι τα μαγνητικά πεδία ή οι βαρυτικές ανωμαλίες της περιοχής.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να συνδέσουν το φαινόμενο ακόμη και με την Σπηλιά του Νταβέλη, με την οποία υποτίθεται συνδέεται στη νοητή ευθεία γραμμή το κομμάτι του δρόμου όπου παρατηρείται το φαινόμενο. Θεωρώντας ότι το σπήλαιο διαθέτει δυναμική και ενέργεια που δεν ανιχνεύεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις, αλλά εμφανίζεται με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, κάνοντας μια ανηφόρα να λειτουργεί ως κατηφόρα.

Όσο κι αν ο ανθρώπινος νους γοητεύεται από το μυστήριο και τους θρύλους, συνήθως οι πιο απλές απαντήσεις είναι εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια. Και η αλήθεια φαίνεται πως είναι πολύ λιγότερο… μυστικιστική. Στην πραγματικότητα η ανηφόρα δεν υπάρχει! Τα μάτια μας μας ξεγελούν.

Έστω και ελάχιστα, το έδαφος γίνεται ελαφρώς κατηφορικό στο δεδομένο σημείο, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί με την χρήση ενός… ταπεινού GPS που δείχνει το υψόμετρο. Εάν κάποιος το χρησιμοποιήσει ενώ κατευθύνεται αργά πάνω στη νοητή ευθεία, θα διαπιστώσει ότι καθώς εκείνος θεωρεί ότι ανεβαίνει, το υψόμετρο στον δέκτη του κατεβαίνει. Αυτή η ασυμφωνία αίσθησης και μέτρησης μπορεί να έχει μόνο έναν… νικητή. Τις μετρήσεις των οργάνων.

Άλλωστε το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αντίστοιχες οφθαλμαπάτες που ξεγελούν την ανθρώπινη όραση. Ευθείες που σχηματίζουν γωνίες, πρόσωπα που κρύβονται πίσω από φαινομενικά διαφορετικές εικόνες, διαφορετικές αντιλήψεις για τα χρώματα και τα σχήματα. Ένα απλό google search θα επιστρέψει αμέτρητα αποτελέσματα τέτοιου είδους παράδοξων εικόνων.

Η μόνη διαφορά στην περίπτωση της Πεντέλης είναι η κλίμακα. Το μέγεθος του φαινομένου. Και φυσικά η ανάγκη του ανθρώπου να αποδίδει πολλά από όσα συμβαίνουν σε δυνάμεις που ο ίδιος δεν κατανοεί και πολλές φορές –όταν αυτές δεν υπάρχουν- αναγκάζεται να επινοήσει από το πουθενά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: