Γερμανία: Απορρίπτει τα αιτήματα ασύλου από Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία και Γεωργία

Κοινοποίηση:
2590501

Η γερμανική κάτω βουλή, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε την Παρασκευή πρόταση για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου από την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αλγερία και τη Γεωργία ορίζοντας τις χώρες αυτές ως ασφαλείς χώρες προέλευσης μεταναστών.

Ωστόσο η κίνηση αυτή, που υποστήριζε επί μακρόν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης έπειτα από μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά στη Γερμανία, πρέπει να περάσει και από τη άνω βουλή, όπου οι Πράσινοι, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Οι Πράσινοι, που η αντίθεσή τους σε σειρά μέτρων που έχουν σκοπό να καταστήσουν πιο αυστηρή την πολιτική της Γερμανίας για τη χορήγηση ασύλου, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να επιτύχουν εκλογικά κέρδη στις περιφερειακές εκλογές, είπαν πως θα μπλοκάρουν το μέτρο όπως είχαν κάνει σε μια παρόμοια ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ πέρυσι.

Η απόφαση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι.

Ο Ζεεχόφερ ηγείται από τότε μιας μερίδας δεξιών πολιτικών που θεωρούν ως αποστολή τους να καθησυχάσουν ορισμένους ψηφοφόρους οι οποίοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Η ανακήρυξη της Τυνησίας, του Μαρόκου, της Αλγερίας, και της Γεωργίας ως ασφαλών χωρών θα καθιστά πιο εύκολη την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου.

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε στην Μπούντεσταγκ πως μια πρόταση που είχε εγκρίθηκε νωρίτερα για τον χαρακτηρισμό χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ως ασφαλών χωρών προέλευσης δεν έχει προκαλέσει οποιαδήποτε δυσκολίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: