«Βουτιά» στις 707 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα ελληνικά ομόλογα ξανά… στα ύψη!

Κοινοποίηση:
stock-market-crash

Με βουτιά στις 707 επέστρεψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, επεκτείνοντας το αρνητικό του σερί στις 6 συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με την αγορά να δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πήραν εκ νέου την ανιούσα, μόλις 4 μέρες πριν την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου. Το σημερινό κλείσιμο ήταν το χαμηλότερο από τις 17 Νοεμβρίου του 2017.

Παρά την προσπάθεια στο πρώτο μισό της συνεδρίασης να σπάσει το αρνητικό σερί, τα νέα από τα ελληνικά ομόλογα σκόρπισαν απογοήτευση, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τον Γενικό Δείκτη.

Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στο +4,34% ενώ η απόδοση του 5ετούς βρέθηκε στο +3,316%. Η νέα άνοδος προβληματίζει ακόμα περισσότερο καθώς έρχεται παρά τη χθεσινή έκθεση της Societe Generale η οποία τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πιο ασφαλή επιλογή από τα ιταλικά, καταδεικνύοντας πως παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητα σε περιόδους πιέσεων και έντονης μεταβλητότητας. Ιδίως καθώς η αξιολόγησή τους παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έχοντας χάσει τη δυνατότητα να ελπίζουν στο QE, την ώρα που το waiver τερματίζεται.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, τα οποία βρήκαν στήριγμα στην ανάκαμψη της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό, πάντως, των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν η αύξηση του τζίρου, κόντρα στην παραδοσιακή κίνηση της εποχής, τόσο από την πλευρά των αγοραστών όσο και από αυτή των πωλητών, με ένα μεγάλο μέρος να αφορά κινήσεις σε τραπεζικές μετοχές.

Τα θετικά νέα της ημέρας, πάντως, ήρθαν από την Τουρκία, όπου η τουρκική λίρα κατάφερε συνέχισε την μίνι ανάκαμψή της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο των μετοχών εταιρειών όπως η Σαράντης και η Φουρλής, οι οποίες πιέστηκαν τις προηγούμενες ημέρες καθώς οι εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση στην τουρκική αγορά. Η τελευταία, μάλιστα, με δελτίο Τύπου της ξεκαθάρισε πως η κρίση στην Τουρκία δεν επηρεάζει τα οικονομικά της μεγέθη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,74% στις 707,77 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 707,11 (-1,74%) και των 724,61 μονάδων (+1,56%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,82%, στις 1.869,87 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες 1,76% στις 1.145,54 μονάδες.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε, για δεύτερη συνεδρίαση, η μετοχή της Motor Oil, λόγω της εισόδου της στο MSCI, η οποία έκλεισε στο +3,23%. Ακολούθησαν οι μετοχές της Φουρλής (1,83%) και την Σαράντης (0,58%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Τιτάνα, η οποία έκλεισε στο -5,50%, ενώ ακολούθησαν σε πτώση ο ΟΤΕ (-3,89%), η Βιοχάλκο (-3,75%), η Eurobank (-3,31%), η Μυτιληναίος (-3,26%) και η ΕΧΑΕ (-3,18%).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: