Βορά στα χέρια επιτήδειων δεκάδες αρχαία ναυάγια στο Αιγαίο (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
1

Έρμαια στις διαθέσεις αρχαιοκαπήλων βρίσκονται 25 τουλάχιστον ναυάγια στο Αιγαίο, σύμφωνα με καταγγελία που κάνει ο Δημήτρης Κουλουριώτης. Όπως δηλώνει ο Καλύμνιος ψαράς, μαζί με τον πατέρα του, έχουν εντοπίσει αρχαία ναυάγια «με ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας» τα οποία έχουν δηλώσει στην εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων, καθώς και στο κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο, αλλά όπως υποστηρίζει ο κύριος Κουλουριώτης, «από το 2002 κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα». Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε ανάλογες περιπτώσεις κλιμάκιο της εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, υποχρεούται να μεταβεί  άμεσα στο ναυάγιο και να καταγράψει όλα όσα θα εντοπίσει. Σύμφωνα με την καταγγελία του κυρίου Κουλουριώτη, η μόνη φορά που το υπουργείο ενήργησε τα δέοντα, « ήταν το 2004. Τότε είχαμε βρει τέσσερα ναυάγια τα οποία άμεσα ήρθαν και κατέγραψαν. Μάλιστα τότε μας είχαν δώσει και 40.000 ευρώ για αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Μας είχαν κατακλέψει ακόμη και για τις αμοιβές που πρέπει να πάρουμε σε αυτή την περίπτωση, καθώς όποιος εντοπίσει ένα αρχαίο ναυάγιο δικαιούται το 50% της αξίας του και μας έδωσαν απλά  τιμητική αμοιβή και μας φορολόγησαν με το 50%»!

Από το 2002, ο κύριος Κουλουριώτης προσπαθεί να πείσει για την σημαντικότητα των αρχαίων ναυαγίων το υπουργείο Πολιτισμού, όπως υποστηρίζει, «είχα έρθει σε  επαφή με το πανεπιστήμιο του Southampton προκειμένου να χρηματοδοτήσει   τις έρευνες της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων στα ναυάγια, γιατί δεν είχαν λεφτά να έρθουν για να κάνουν τις έρευνες». Μάλιστα, επισημαίνει πως « τους ξένους που έφερα εγώ για τα ναυάγια, τους έφερα σε επαφή με έναν υπεύθυνο της αρχαιολογίας αλλά δεν έγινε κάτι». Μάλιστα ο κύριος Κουλουριώτης υποστηρίζει πως « για την συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκα και εμπλεκόμενος καθώς θα έπρεπε όπως μας είπαν τα εύρετρα να τα πάρει ο πατέρας μου που βρήκε τα ναυάγια και όχι εγώ, παρότι είχαμε κάνει υπεύθυνη δήλωση πως εγώ τα είχα βρει. Μιλάμε για 6 ναυάγια η τύχη των οποίων εκκρεμεί στο ΚΑΣ». Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, «επί 17 χρόνια καθυστερούν και δεν έρχονται να δουν τα ναυάγια, λένε πως δεν έχουν λεφτά και πάνε και κάνουν ενέργειες αλλού, όπως για τα αλογάκια της θάλασσας, τα ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και βάζουν την υπόθεσή μας στα συρτάρια». Ο κύριος Κουλουριώτης δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την τύχη των αρχαιοτήτων και το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν αντικείμενα από αρχαιοκαπήλους καθώς όπως υποστηρίζει, « τους το έχουμε πει, ότι όσο καθυστερείτε, τόσο πράγματα θα φεύγουνε, δεν θα μείνουν εκεί να περιμένουν εσάς πότε θα πάτε να κάνετε την καταμέτρηση. Μάλιστα αυτό το έχουμε διαπιστώσει σε ένα ναυάγιο που είχε βρει ο πατέρας μου στους Φούρνους. Εκεί που πήγαμε βρήκαμε ένα ναυάγιο κατασπασμένο, πήγαν ορισμένοι από αυτά που δηλώσαμε να τα πάρουν, δεν μπορούσαν να τα πάρουν και ή τα έσπαγαν για να βρουν λίρες ή έλειπαν αντικείμενα, δεν ήταν όπως το είχε βρει ο πατέρας μου. Δεν έρχονται να κάνουν έρευνα όπως προβλέπει η νομοθεσία». Επί 17 ολόκληρα χρόνια ο κύριος Κουλουριώτης έχει χτυπήσει όλες τις πόρτες των εμπλεκόμενων και έχει στείλει έγγραφα για το θέμα δίχως αποτέλεσμα».

Ένας ανεκτίμητος θησαυρός στο βυθό του Αιγαίου

Στην Ελλάδα τα αρχαία ναυάγια σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρητικό πέλαγος, είναι αναρίθμητα με τα σκάφη που βρίσκονται στον βυθό, να κρύβουν μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, που περιμένουν να έρθουν στην επιφάνεια. Εκτιμήσεις ειδικών, που δεν δύναται να τεκμηριωθούν, υπολογίζουν τα αρχαία ναυάγια σε 20.000, ενώ το 90% των αρχαίων ναυαγίων έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Το αρχαιότερο, εκτιμάται πως είναι ένα πλοίο που υπολογίζεται πως είχε ναυαγήσει το 2200 π.χ.  Ένας τέτοιος θησαυρός ανακαλύφθηκε στο βυθό των Φούρνων, στο ανατολικό Αιγαίο το 2018. Τότε μετά από αρχαιολογικές έρευνες εντοπίστηκαν  58 ναυάγια, με τα ευρήματα να ξεπερνούν τα 300. Οι αρχαιολόγοι, Έλληνες και ξένοι που συμμετείχαν στις έρευνες έκαναν λόγο για «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». Τα  συγκεκριμένα  58 αρχαία ναυάγια, κάλυπταν μια μεγάλη ιστορική περίοδο που εμπεριείχε ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την  βυζαντινή εποχή. Τότε ο συντονιστής της αρχαιολογικής έρευνας, κύριος  Γιώργος Κουτσουφλάκης,  είχε δηλώσει πως, « Το 90% των ναυαγίων που βρήκαμε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων είχαν φορτίο από αμφορείς. Ο αμφορέας είναι ένα βάζο που το χρησιμοποιούσαν για ρευστά και ημι-ρευστα προϊόντα κατά την αρχαιότητα. Έτσι τα αγαθά που μετέφερε ήταν κυρίως λάδι, κρασί, σάλτσες ψαριών, ίσως μέλι», λέει ο Έλληνας συντονιστής της έρευνας. Τα αρχαία ναυάγια στην πλειονότητά τους, είχαν αφετηρία την Μαύρη θάλασσα και την Βόρεια Αφρική και ταξίδευαν μέσω του Αιγαίου Πελάγους προς κάθε άκρη του κόσμου.

πηγή: kalymnosnow.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ας μαθαίνατε κι εσείς καταδύσεις να βουτάτε με τα trimix να τσιμπάτε τα αρχαία.Κορόιδα.Δουλέφτε τις Κυριακές στο κάτεργο του Βακάκη τώρα.Όταν εγώ πήγαινα για καταδύσεις ήμουν ο περίεργος.Εσείς καφεδάκι στην παραλία κι εγώ εσπρεσσάκι στη Βενετία.

Comments are closed.