Βγάζει τα μεγάλα όπλα ο Πούτιν: Η αντιαμερικανική συμμαχία που ετοιμάζει

Κοινοποίηση:
putin

Καθώς ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ και Τουρκίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως στρέφεται προς την Ανατολή για να αναζητήσει νέους συμμάχους.

Μεσολαβητής σε αυτήν την προσπάθεια, αυτορίζεται ο Πούτιν, που θέλει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι δύο ιστορικά εχθρούς, το Ιράν και την Τουρκία. Οπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να συμμετάσχει στις αρχές Σεπτεμβρίου σε σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν.

Οι τρεις ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Απρίλιο σε σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία.

«Μπορούμε να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος ύστερα από τη λήξη εκείνης της συνάντησης, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν έναν πιστό και πολύτιμο σύμμαχο.

Ιράν – Τουρκία δυο ιστορικοί εχθροί

Το Ιράν και η Τουρκία κατά το Stratfor είναι ιστορικοί εχθροί. Η εμπλοκή δε της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας δυσχέρανε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το Ιράν.

«Το Ιράν και η Τουρκία είναι ιστορικοί εχθροί, με την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ και μεγάλο μέρος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής να είναι ιστορικά μια περιοχή έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αυτών περιφερειακών δυνάμεων. Η περαιτέρω επέκταση της Άγκυρας στην περιοχή θα εντείνει τον πόλεμο «δια αντιπροσώπων» μεταξύ Τουρκίας και Ιράν στη Συρία», σημείωνε σε ανάλυσή του το Stratfor, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία.

«Η στάση της Τουρκίας θα «αναγκάσει» το Ιράν να προβεί σε αντίποινα, εντείνοντας τον πόλεμο «δια αντιπροσώπων» στην περιοχή», έβλεπε το Stratfor στις αρχές του χρόνου.

«Ο έτερος βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης της Συρίας – το Ιράν – δεν είναι τόσο πρόθυμο να διευκολύνει μια μεγαλύτερη τουρκική εμπλοκή στον πόλεμο».
«Το Ιράν έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στην προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να καταστείλει την ανταρσία και είναι πολύ πιο πρόθυμο να επιδιώξει μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη στη Συρία απ’ ό,τι η Ρωσία. Επίσης, το Ιράν θεωρεί την Τουρκία ως σημαντικό περιφερειακό ανταγωνιστή και δεν θέλει να παραμείνει άπραγο, την ώρα που η Άγκυρα αυξάνει την επιρροή της στη Συρία. Ακόμα και πριν τις τελευταίες επιθέσεις έναντι του τουρκικού κομβόι, αυτό ήταν εμφανές στην προσέγγιση που τηρούσαν το Ιράν και η Δαμασκός έναντι των Κουρδικών Δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας (YPG)».

«Πέραν της Συρίας, η αυξανόμενη οργή του Ιράν για τις τουρκικές καταπατήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει την Τεχεράνη να αυξήσει την επιρροή της στη Βαγδάτη, προκειμένου να απωθήσει τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιράκ».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Stratfor, λαμβάνοντας υπόψη ευρύτερους προβληματισμούς στρατηγικής φύσης, το Ιράν θα επιδιώξει μια πραγματιστική προσέγγιση ως προς τη σχέση που έχει με την Τουρκία, επιδιώκοντας τη συνεργασία με την Άγκυρα σε αρκετούς τομείς, ακόμη κι αν αντιδράει σε άλλους

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: