Βαρθολομαίος: Απαράδεκτο εκπρόσωποι των θρησκειών να εμφανίζονται ως κήρυκες φανατισμού

Κοινοποίηση:
vartholomaios

«Η ειρήνη μεταξύ των θρησκειών είναι βασική προϋπόθεσις της ειρήνης μεταξύ των λαών και των πολιτισμών», επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, προς το Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», το οποίο συνδιοργανώνουν το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πραγματοποιείται από σήμερα, στην Αθήνα.

Στο μήνυμά του ο Παναγιώτατος επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «αι θρησκείαι οφείλουν να αναπτύξουν την ειρηνοποιητικήν των λειτουργίαν αποτελεσματικώτερα, και επαναλαμβάνομεν ότι «Βία και πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας και του Θεού, είναι βία και πόλεμος κατά της θρησκείας και του Θεού». Πρέπει αι θρησκείαι να παύσουν να δίδουν ευπρόσδεκτα επιχειρήματα εις τους αρνητάς της πίστεως και εις όσους αρέσκονται να ταυτίζουν την θρησκείαν με τας αρνητικάς της πτυχάς. Είναι απαράδεκτον, εκπρόσωποι των θρησκειών να εμφανίζωνται ως κήρυκες φανατισμού, να αναρριπίζουν την φλόγα του μίσους και να επιτρέπουν, ελαφρά τη καρδία, να χρησιμοποιούνται από διαφόρους επιτηδείους δι᾿ αλλοτρίους, μη ειρηνικούς, σκοπούς».

Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι εν όψει των «εκρήξεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού, της ωμής βίας, της καταστροφής θρησκευτικών μνημείων, της επαπειλουμένης ή και εν εξελίξει ”συγκρούσεως των πολιτισμών”, των διωγμών κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και της στυγνής καταπατήσεως της θρησκευτικής ελευθερίας, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) κατεδίκασε τας νοσηράς αυτάς εκφάνσεις της θρησκευτικότητος και εξήρε την σημασίαν του διαθρησκειακού διαλόγου και την συμβολήν του εις την ειρήνην».

«Ορθώς ελέχθη ότι «ο γόρδιος δεσμός της ειρήνης δεν λύνεται με το σπαθί του Μεγαλέξανδρου. Η ειρήνη είναι αιώνιο πρόβλημα και καθήκον ανεκτέλεστο, δεν εξασφαλίζεται ποτέ για πάντα και απαιτεί αδιάκοπο αγώνα. Είμαστε «καταδικασμένοι» στον αγώνα και στην αγωνία για την ειρήνη». Η ημετέρα Μετριότης επαινεί και στηρίζει πάσαν ειλικρινή πρωτοβουλίαν διά την ειρήνην, αγωνίζεται δε αδιαλείπτως διά τον διάλογον των θρησκειών και διά την ενδυνάμωσιν της συμβολής των εις την καταλλαγήν και την αλληλεγγύην», αναφέρει, σε άλλο σημείο του μηνύματός του, ο Παναγιώτατος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. ΤΡΑΒΑ ΡΟΥΦΑ ΚΑΝΑ ΚΑΡΒΕΛΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ…ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ…ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ

  2. Καλα τα λετε Παναγιωτατε…Κοιταξτε ομως, οταν μπουκαρουν οι φιλοι σας οι τουρκομογγολοι στην Ελλαδα, να μην ξεχασετε να ξανα-ευλογησετε τα τουρκικα οπλα….Ξερετε εσεις…..Α, και μην ξεχνατε τον Αμαζονιο…η Ορθοδοξια και ο Χριστιανισμος να καταρρεουν, η Ελλαδα να χανεται, το ιερο ονομα της Μακεδονιας να πουλιεται, τα ελληνοπουλα να εγκαταλειπουν κατα χιλιαδες την χωρα για ενα καλυτερο μελλον , και εσεις να ασχολειστε για τον Αμαζονιο….την ευλογια σας….

  3. Καλα εσυ Ελληναρά είσαι προτυπο Χριστιανου !!!! Ακριβώς αυτά που λες εσύ μας δίδαξε ο Χριστός . Και μη χειρότερα !!!

  4. ΜΙΑ είναι η θρησκεια βαρθολομαιε αυτην που πας να διαλυσεις και να την υποτάξεις στους παπες

  5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΤΟΥΡΚΟΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ??? ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ????? ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ????? ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ !!!!ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΟΣΤΡΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟ????ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ !!!!!

Comments are closed.