Αυτός είναι ο αληθινός Άγιος Βασίλης. Κι όχι ο χοντροκοιλαράς παππούς της Coca Cola με τα έλκυθρα και τις μ@λ@κίες των Αμερικανών και των ανόητων Βορειοευρωπαίων. Ζωή σαν σκληρή ταινία θρίλερ

Κοινοποίηση:
agios-vasieleios- coca

Άλλος ο Άγιος Βασίλης της Ορθοδοξίας που διαθέτει την περιουσία του στους φτωχούς χωρίς καμία διάκριση δόγματος, εξ΄ ίσου ενισχύοντας αρειανούς, Ιουδαίους και ειδωλολάτρες, που κατακεραυνώνει με ομιλίες τους πλούσιους της εποχής του επειδή αλύπητα, άπληστα, απάνθρωπα και σκληρόκαρδα έκρυβαν τα τρόφιμα και τα χρήματα τους για να μην βοηθήσουν τον λαό που πέθαινε έξω από τις θύρες των σπιτιών τους και άλλος ο Santa Claus, ο Άγιος Βασίλης της Δυτικής Ευρώπης και …της Coca Cola!

Εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, ο Βασίλειος υπήρξε σπουδαίος ιεράρχης και κορυφαίος θεολόγος, γι’ αυτό και ανακηρύχτηκε Άγιος και Μέγας. Είναι ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου από τους Ορθοδόξους (14 Ιανουαρίου απ’ όσους ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο) και στις 2 Ιανουαρίου από τους Καθολικούς. Η μνήμη του συνεορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου, κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μαζί με τους δύο άλλους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Γεννήθηκε το 330 στην Καισάρεια της Καππαδοκίας (νυν Καϊσερί Τουρκίας) και ήταν γιος του ποντίου ρήτορα (δικηγόρου της εποχής) Βασιλείου και της Εμμέλειας, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με του υιού της. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Γρηγόριος, ο μετέπειτα σπουδαίος θεολόγος, γνωστός ως Γρηγόριος Νύσσης. Η γιαγιά του Μακρίνα ήταν κόρη χριστιανού μάρτυρα και μαζί με τη μητέρα του Εμμέλεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χριστιανικού χαρακτήρα του Βασιλείου.

Μετά τα εγκύκλια μαθήματα που πήρε στην πατρίδα του, ο Βασίλειος στάλθηκε στο Βυζάντιο για ευρύτερες σπουδές. Το 351 πήγε στην Αθήνα, όπου ανθούσαν ακόμη τα γράμματα και οι τέχνες. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φυσική κ.ά. Στην Αθήνα γνωρίστηκε με τον Ιουλιανό, μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου και αργότερα μεγάλο πολέμιο του Χριστιανισμού, και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, με τον οποίο τον συνέδεσε μία ιερή και ισόβια φιλία.

Agios_Vasileios

Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε το 351 στην Καισάρεια, όπου άσκησε το επάγγελμα του ρήτορα, όπως και ο πατέρας του. Πολύ γρήγορα ξεκίνησε ένα πνευματικό ταξίδι στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Μεσοποταμία και τη Συρία, για να γνωρίσει τους ασκητές και να σπουδάσει τον μοναχισμό. Τόσο πολύ γοητεύτηκε από την αυστηρή ασκητική ζωή, ώστε πήγε στον Πόντο κι έζησε μοναχός στην έρημο για μία πενταετία (357-362).

Σκόπευε να μείνει οριστικά εκεί, αν δεν επισυνέβαινε ο θάνατος του επισκόπου Καισαρείας Ευσέβιου. Ο λαός της Καισαρείας ζήτησε να τον διαδεχθεί ο Βασίλειος και μετά την εκλογή του αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Καισάρεια. Παρέμεινε για εννέα χρόνια επίσκοπος Καισαρείας και άφησε σπουδαίο έργο, που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Ίδρυσε μία σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα, που έγιναν γνωστά ως «Βασιλειάδα», η οργάνωση των οποίων για την περίθαλψη των φτωχών και των ασθενών αποτέλεσε υπόδειγμα πνευματικής προσφοράς και κοινωνικής δράσης.

Ο Βασίλειος ήταν αλύγιστη ψυχή μπροστά σε κάθε είδους κοσμική εξουσία. Κάποτε, ο αυτοκράτορας Ουάλης, που υποστήριζε τους Αρειανούς, του έστειλε τον επίτροπό του Μόδεστο. Ο αυτοκρατορικός απεσταλμένος τον φοβέρισε με δήμευση της περιουσίας του, εξορία και μαρτυρικό θάνατο. Ατάραχος, ο Βασίλειος απάντησε:
– «Λίγα τριμμένα ρούχα και κάμποσα βιβλία αποτελούν όλη μου την περιουσία· επομένως δεν φοβάμαι τη δήμευση. Την εξορία δεν τη λογαριάζω, γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο είμαι παρεπίδημος. Ούτε τα μαρτύρια φοβούμαι, γιατί τον θάνατο θεωρώ ως ευεργέτη, επειδή θα με οδηγήσει πιο γρήγορα στον Θεό.»
– «Κανένας άλλος επίσκοπος δεν μου μίλησε έτσι», είπε θυμωμένος ο Μόδεστος.
– «Δεν θα μίλησες ποτέ με πραγματικό επίσκοπο», του ανταπάντησε ο Βασίλειος.

Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας, με καθοριστική συνεισφορά στη διατύπωση του δόγματος της Αγίας Τριάδας, ενώ συνέταξε και Θεία Λειτουργία («Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου»). Τα έργα του διακρίνονται σε δογματικά, αντιαιρετικά, ασκητικά, πρακτικά, ομιλίες και επιστολές.

Σε όλη τη σύντομη ζωή του αγωνίστηκε για την ενότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, που μαστιζόταν στην εποχή του από θεολογικές έριδες σχετικά τις δοξασίες του Αρείου. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών και τάφηκε με μεγάλες τιμές.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, την περιουσία του την μοίρασε στους φτωχούς, γιατί η οικογένειά του την είχε αποκτήσει με δόλια μέσα.

Απολυτίκιον Αγίου Βασιλείου
Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου,
ως δεξαμένην τον λόγον σου,
δι’ ου θεοπρεπώς εδογμάτισας,
την φύσιν των όντων ετράνωσας,
τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας.
Βασίλειον ιεράτευμα, Πάτερ Όσιε·
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ,
σωθήναι τας ψυχάς ημών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

27 Σχόλια

  1. Υ.Γ.1 Αναφερομαι στους φευγατους, κολλημενους και εν γένει βλαμμενους σχολιαστές, οχι στον αρθρογράφο.

  2. Ρε, αει στο διαολο βλαμμενοι. Χαρειτε ηλιθιοι αυτές τις λιγες ημέρες ξεγνοιασιας, χαρας και οικογενειακης θαλπωρής που μας επιτρεπουν να ζησουμε τα παγκόσμια αφεντικά μας και αφηστε τις παπαρολογιες και τους ψευτοφιλοσοφισμους. Υ.Γ. Μην μου ζαλισετε τα ουμπαλα με δηθεν ευφυολογηματα, γιατί η απαντηση ειναι συνοπτικη και αμειλικτη: οποιος εχει τη μυγα, μυγιαζεται.

  3. Κατ΄αρχήν Μπράβο για το άρθρο. Δυστυχώς αυτή η μορφή του “χοντροβασίλη” βρίσκεται και σε πολλά σπίτια χριστιανών οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι βεβηλώνουν τον μεγαλύτερο Άγιο της εκκλησίας μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και με τα παιδιά μας σε ότι αφορά αυτό το θέμα και ναι, ας τους πούμε ότι τα δώρα τους τα πήραμε εμείς . Ας τους πούμε ποιός πραγματικά είναι ο Άγιος Βασίλειος και ποιο το έργο του και γενικώς ο βίος του. Τα παραμύθια που βεβηλώνουν μνήμες ανθρώπων είναι κάτι αξιοκατάκριτο, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά πρόσωπα αγίων . Και ότι έχει να κάνει με κάποιο σχόλιο περί νηπιοβάπτησης , Ναι και εμένα με βάπτισαν χωρίς να με ρωτήσουν αλλά κανείς δεν με υποχρέωσε ή καταπίεσε να παραμείνω Χριστιανός ορθόδοξος που σημαίνει ότι αν δεν το ήθελα θα μπορούσα να το αποστραφώ. Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν. (Μάρκ. η 34-θ 1) κανείς με το ζόρι. Ας γίνει κατανοητό από όλους τους “εξυπνάκηδες” που δεν τρώνε “Παραμύθι” με εικόνες και θαύματα κλπ ¨οτι αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να κοροϊδεύουν αυτό που για τους υπόλοιπους είναι Αγιο και Θείο. Τελικά και η κόλαση είναι δικαίωμα . Καλή χρονιά σε όλους Χριστιανούς και μη.

  4. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΓΔΑΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ “ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΗ” ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ.
    Ο ΣΑΝΤΑ ΚΟΚΑΚΟΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.

    1. Κανενας ποτε δεν σε υποχρεωσε να δεχτεις τιποτα στην ζωη σου,ουτε κοκα κολα ουτε αυτόν τον αγιο βασιλη με τα κοκκινα ,αντίθετα σε βαφτησαν χριστιανο από μωρο χωρις να εχεις μεγαλωσει και να εχεις αποκτησει μια άλλη αποψη για την θρησκεια ,ζεις σε μια ελευθερη κοινωνια και πιστευεις οπου θελεις αλλα να ξερεις ότι υπαρχουν κι αλλοι που τους αρεσουν πραγματα που δεν σ αρεσουν εσενα . Όταν όμως ζητας επιτακτικα να σιωπησουν τους αλλους τοτε κατι δεν παει καλα με εσενα.

      1. Ουτε προπαγανδα υπάρχει ούτε και πλύση εγκεφαλου συντροφε…

    2. θωμα ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΡΑ, τραβα τωρα να ζηλεψεις τον φιλο σου που ειναι πιο πετυχημενος απο σενα, τραβα να τον παιξεις για καμια γυναικα φιλου σου, κανε την προπαγανδα σου και ΚΡΑΞΕ . Κακομοιρη, μην ξεχασεις να κανεις και τον σταυρο σου στο τελος. Μουσουλμανοι και κατι σκατα σαν και σενα θελουν καψιμο. Αντε και γαμησου θωμα χριστιαναρα μερες που ειναι. Σκατοψυχοι

  5. Πάντως τα δώρα τα παιδιά από τον κοιλαρα με την κόκκινη στολή τα περιμένουν.

  6. ποσοι αγιοι της χριστιανικης ορθοδοξιας ηταν Ελληνες;

    Απαντηση: Κανενας γιατι ακομα και να ηταν ,ειχαν αποποιηθει την καταγωγη τους οπως οι Κουμμουνιστες κανουν σημερα.

    Καλα Ηλιουγεννα Ελληνες Εθνικοι

    1. καλά φεγγαρούγεννα βαθειά νυχτωμένε ψευτοΕλληνα

    2. ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΑΞΙΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑΣ.
      ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ, ΤΙ ΠΑΕΙ ΑΝ ΠΕΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ! ΑΪΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ Ε ΝΟΥΜΕΡΑ.

      1. Ελα τωρα Θωμα ,αφου και εσυ την πινεις την κοκα κολα !!!

    3. Για να φανταστεις ποσο ηλιθια ειναι τα ελλαδιστανακια… Αμερικανακια και Ελλαδιστανακια…η απολυτη ηλιθιοτητα

    4. οι ελληνες νεοναζι προσκυνανε τους εβραιους αγιους και δε το ξερουν χα χα χα

  7. Επιτελους η αληθεια …Γιατι με αυτα που θελουν να μας περασουν τοσα χρονια θα ξεχασουμε αυτα που ξερουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ που ειναι ακριβως το ιδιο . Εχουμε θρησκευτικο Πολεμο.

  8. Μπράβο ,για το άρθρο πολύ καλό. Κάποια στιγμή κάντε και ένα σχετικό για τον Άγιο Νικόλαο από τον οποίο προέκυψε το μπαρμπαδακι της Coca cola .

  9. Μπραβο για το αρθρο.ωραιο και αληθινο.ολα τα αλλ περι αη βασιλη με ελκυθρο ειναι ωραια παραμυθακια για ηλιθιους που ενω ξερουν το ψεμα,αρεσκονται σε αυτα και χαζογελανε και χαιρονται σαν βλαμμενοι με τα χο χο χο του κοιλαρα.αιντεεεεεεεε.τελειως ΗΛΙΘΙΟΙ και εκτος εκκλησιας βεβαιως βεβαιβως.

    1. εσυ που εισαι και της εκκλησιας να μην μιλας για παραμυθια… Στο παραμυθι και στα παπαδοστρινγκακια ειστε πρωτοι…. και προσοχη στις αγιαστουρες… Ξερεις εσυ.. Βγηκες ΕΣΥ, να πεις για παραμυθια… Αν ειναι δυνατον.. Ζομπι

    2. ΣΩΠΑ ΡΕ ΜΟΥΛΕ ΒΟΘΡΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ (!) ΞΥΛΟ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΠΡΕΛΟΚ.

      1. Εριξες την Πιτ-ο-χολη σου,τραβα τωρα να γλεντησεις με τα Πακια σου.

      2. Δεν μας ενδιαφερει η αντιχριστη γνωμη σου.η ελλαδα ειναι ακομα επισημα ορθοδοξη.το οποιο σημαινει οτι ναι μεν εχεις το δικαιωμα να πιστευεις οπου γουσταρεις αλλα απαγορευεται να ειρωνευεσαι την ορθοδοξια.αν ησουν σε ισλαμικη χωρα θα ειχες γινει τροφη σε σκυλια ,γουρουνι.

        1. οι ναζι βρωμιζετε την Ελλαδα, δε σας θελουμε, ουγκ κοθωνια το παιζετε και πιστοι χριστιανοι…

  10. Ότι και να λέμε ο Santa Claus των Αμερικανών (Άγιος Νικόλαος για τους δυτικούς) που του έδωσε άυτην την μορφή η Coca-Cola αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!!!Όλη η ιστορία του ότι ζέι στον βόρειο πόλο ότι έχει το μαγικό έλκηθρο και τα ξωτικά να τον βοηθάνε αρέσει υπερβολικά (ειδικά στα παιδιά) μην τον καταργήσουμε και αυτόν.Αρκετοί λένε ότι η μορφή είναι επηρεασμένη και απο τους βόρειους αρχαίους θεούς της Ευρώπης και ειδικά απο τον θεό Όντιν.

  11. βασικα δεν εχει καμια σχεση με τις αμερικανικες μαλακιες κτλ. Ειναι καθαρα βορειοευρωπαικο εθιμο και πολλες πηγες αναφερουν οτι ηταν ο Οντιν. Η ελλαδα δεν χρειαζεται αγιοβασιληδες.. εχει τους πολιτικους που σκορπανε επιδοματα και χρηματα χαχαχαχα

  12. όλοι άγιο Νικόλαο τον λένε, Παπά Νοέλ, Σαντα Κλάους και λοιπά. Μόνο στην Ελλάδα τον λένε άγιο Βασίλη. Νομίζω προέρχεται από εικονογράφηση παραμυθιού και ήταν πράσινος και πιο λεπτός, έχει να κάνει με βόρειοευρωπαϊκούς μύθους.

Comments are closed.