Αυστραλίας Μακάριος: «Επιστρέφει η θανατική ποινή στη Νέα Νότια Ουαλία»

Κοινοποίηση:
aust

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της πρώιμης μορφής ζωής (pro-life), μεταξύ αυτών πολλοί Έλληνες, με μπροστάρη τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, πλημμύρισαν το Martin Place έξω από το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας την Τρίτη το βράδυ αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις.

Όλη την ημέρα, αεροπλάνα έγραφαν στον ουρανό του Σίδνεϊ την προτροπή «επέλεξε τη ζωή» σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας θα επιτρέπει τις αμβλώσεις σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης και για οποιοδήποτε λόγο.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ημέρα που άρχιζε στην Άνω Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με την αναπαραγωγή, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ψήφισή του από την Κάτω Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Άνω Βουλή, η βουλευτής των Εργατικών, Penny Sharpe, δήλωσε ότι η αλλαγή στη νομοθεσία σηματοδοτεί «την εμπιστοσύνη και το σεβασμό προς τις γυναίκες αυτού του κράτους».

«Η ποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν σταματά τις αμβλώσεις, αλλά τις καθιστά ανασφαλείς» επιχειρηματολόγησε. «Έχουμε ακούσει τις ιστορίες φίλων μας, της μητέρας μας, των γιαγιάδων μας, των θείων μας και των παιδιών μας. Έχουμε ακούσει ιστορίες για το παρελθόν όπου οι γυναίκες βλάπτονταν σοβαρά ή πέθαιναν από παράνομες αμβλώσεις που γίνονταν στο πίσω μέρος κάποιου σπιτιού και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιστρέψουμε ξανά σε αυτές τις μέρες» κατέληξε η κ. Sharpe.

Την επιχειρηματολογία της δεν φαίνεται να συμμερίστηκαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που κρατώντας σταυρούς και εικόνες του Ιησού άκουσαν αρκετούς πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο.

Από τους πρωτοστάτες στη διαδήλωση και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο οποίος εκπροσωπώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνθηκε στο πλήθος των συγκεντρωμένων ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη ζωή και την αγάπη.

«Η Νέα Νότια Ουαλία κατήργησε τη θανατική ποινή το 1955. Τώρα την επαναφέρει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. «Οι Αυστραλοί είναι ένας συμπονετικός λαός που συμπαραστέκεται πάντα με γενναιοδωρία στους ανήμπορους, τους φτωχούς και τους πρόσφυγες. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η πλούσια και στοργική κοινωνία μπορεί να υποστηρίξει μια γυναίκα που βιώνει το άγχος μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, της οποίας το βρέφος υποφέρει από κάποια αναπηρία, της οποίας ο σύντροφος την απορρίπτει και την πιέζει να κάνει άμβλωση. Η μητέρα και το μωρό χρειάζονται προστασία εναντίον της βιαιότητας και αγάπη και στήριξη σε αυτή τη δύσκολη και συχνά μοναχική περίοδο» είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε το κάλεσμα: «Υψώστε τη φωνή σας γι’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Γίνετε οι προστάτες των απροστάτευτων. Υποστηρίξτε τα δικαιώματα των εμβρύων», προκαλώντας τις επευφημίες και τα έντονα χειροκροτήματα των διαδηλωτών.

Παρών ήταν και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Barnaby Joyce ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Όταν φοβάσαι, τότε είναι που πρέπει να σηκωθείς. Όταν πρόκειται να σου κλείσουν το στόμα, τότε είναι που πρέπει να φωνάξεις και είναι όταν υπάρχει πλήρες σκοτάδι, που πρέπει να ανάψεις ένα κερί και να αρχίσεις να κάνεις τη διαφορά. Απόψε, όλοι εσείς είστε μέρος αυτού».

«Αν κάποιος λέει,” Λοιπόν διεκδικώ το δικαίωμά μου να σκοτώσω αυτό το μωρό “- συγνώμη αλλά δεν μπορείς να έχεις αυτό το δικαίωμα», κατέληξε ο κ. Joyce.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το συντονισμένο κύμα των αντιδράσεων από τους ενάντιους στο μεταρρυθμιστικό νόμο περί αμβλώσεων, φαίνεται ότι κατάφερε εν μέρει το στόχο του, καθώς η πρωθυπουργός, Gladys Berejiklian, στρεφόμενη στους πιο συντηρητικούς βουλευτές της και παράλληλα ασκώντας πίεση στους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, πέτυχε την αναβολή της τελικής ψηφοφορίας μέχρι την επόμενη εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής.

Συνεπώς, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, αλλά οι τροπολογίες δεν θα ληφθούν υπόψη μέχρι την επόμενη συνεδρίαση που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία.

Η κίνηση της πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να κατευναστούν τα πνεύματα στο κόμμα της τα οποία έχουν οξυνθεί καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές των Φιλελεύθερων που θεωρούν ότι η προώθηση του νομοσχεδίου έγινε βεβιασμένα ενώ φαίνεται ότι κύκλοι στην Άνω Βουλή αμφισβητούν την ηγεσία της κ. Berejiklian.

Η πρώην υπουργός αρμόδια για θέματα γυναικών, κ. Tanya Davies, η οποία πρόβαλλε σθεναρά, αλλά ανεπιτυχώς, την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει «κυβερνητική κρίση».

«Πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε κυβερνητική κρίση, επειδή η κοινότητά μου είναι εξοργισμένη καθώς αποκλείστηκε χωρίς ποτέ να της δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η κ. Davies.

Πηγές αναφέρουν πάντως ότι η καθυστέρηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να επαναφέρει την ηρεμία εντός του κόμματος των Φιλελεύθερων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος, Walt Secord, είπε ότι η κ. Berejiklian καθυστέρησε την ψηφοφορία για να «σώσει τον εαυτό της».

«Οι γυναίκες της Νέας Νότιας Ουαλίας περίμεναν 119 χρόνια και τώρα η πρωθυπουργός καθυστερεί για να σωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: