Ασθένεια του Ωνάση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και γιατί ονομάστηκε έτσι

Κοινοποίηση:
myastheneia-gravis-ti-einai-i-astheneia-toy-onasi-poy-paschei-kai-o-dimitris-papadimitrioy

Μυασθένεια Gravis: Έχετε ακούσει για τη συγκεκριμένη μυασθένεια; Οι περισσότεροι ίσως και να μην γνωρίζατε την ύπαρξή της. Ωστόσο, αποτελεί μία ασθένεια, από την οποία έπασχε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και πάσχει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη νόσο:

Μυασθένεια Gravis – Συμβουλές για την υγεία: Τι είναι

Η μυασθένεια Gravis είναι χρόνια νόσος και συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον ιστών του.

Μυασθένεια Gravis – Συμβουλές για την υγεία: Τα συμπτώματα

Το αίτιο είναι άγνωστο, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζεται με διαταραχές της λειτουργίας του θύμου αδένα. Αφορά συνηθέστερα γυναίκες 20-40 ετών και εκδηλώνεται αρχικά με πτώση των βλεφάρων και διπλωπία, αδυναμία των σκελετικών μυών και υπερβολικό αίσθημα κόπωσης μετά από άσκηση.

Μυασθένεια Gravis – Συμβουλές για την υγεία: Η θεραπεία

Για τη θεραπεία αυτής της μυασθένειας χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα με κύριους εκπροσώπους τα αντιχολινεστερασικά. Επίσης χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά.

Κατά την περίοδο κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν η πλασμαφαίρεση και ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη. Με την πλασμαφαίρεση αφαιρούνται 2-3 λίτρα πλάσματος, 3 φορές την εβδομάδα για 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με την ανταπόκριση.

Η βελτίωση είναι άμεση, σε 2-3 24ωρα από την πρώτη πλασμαφαίρεση. Εφαρμόζεται, σε εξειδικευμένες μονάδες, στις γενικευμένες μορφές με αιφνίδια επιδείνωση και προεγχειρητικά ή και στις γενικευμένες μορφές της νόσου που δεν ανταποκρίνονται στις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η βελτίωση, που διαρκεί μόνο 1-2 μήνες, αποδίδεται στην απομάκρυνση παθολογικών ουσιών, κυρίως αντισωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται θυμεκτομή που είναι η χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα σε άτομα με γενικευμένη βαριά μυασθένεια που είναι κάτω από 55 ετών και σε κάθε ηλικία εφόσον υπάρχει θύμωμα (υπερπλασία του θύμου αδένα).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: