Απών και “παράνομος” ο Μακεδονικός Αγώνας από τα Ελληνικά σχολικά βιβλία μετά τη “Συμφωνία”;

Κοινοποίηση:
makedonia cover PRINT

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και πριν την κύρωση λεγόμενης <Συμφωνίας> των Πρεσπών, επιτροπή επιστημόνων θα συζητήσει με αντίστοιχη των Σκοπίων ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Δηλαδή τα Σκόπια θα απαιτήσουν μεταξύ των άλλων να αφαιρεθούν από τα ελληνικά σχολικά βιβλία οι αναφορές για τον Μακεδονικό Αγώνα, ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι υποβαθμισμένος.

Απών και “παράνομος” ο Μακεδονικός Αγώνας από τα Ελληνικά σχολικά βιβλία μετά τη “Συμφωνία” . Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Νίκου Μέρτζου «Εμείς οι Μακεδόνες» Γ΄έκδοση 1992 (η πρώτη ήταν το 1986 και η δεύτερη το 1987). Σελίδες 54-55, <μέχρι την δεκαετία του 1960, ο Μακεδονικός Αγώνας απουσίαζε τελείως από τα σχολικά εγχειρίδια της Ελληνικής Ιστορίας, εκτός από το όνομα του Παύλου Μελά – και αυτό σπανίως.

apon-kai-quot-paranomos-quot-o-makedonikos-agonas5

Μέσα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη, ο αείμνηστος Μακεδόνας δάσκαλος Γεώργιος Μούτσιανος χρειάστηκε να υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα για να διδάξει «εκτός διδακτέας ύλης» τον Μακεδονικό Αγώνα στις δύο τελευταίες τάξεις του τότε 1ου Δημοτικού Σχολείου Γ’ Περιφέρειας, κατά την περίοδο 1946-52. Μέχρι την δεκαετία του 1970 παρέμενε τελείως άγνωστη όχι μόνο στα ελληνικά σχολεία, αλλά και στην εν γένει ελληνική ιστοριογραφία η Επανάσταση του 1878 στην Μακεδονία. Χρειάστηκαν να εργασθούν σκληρά προς τούτο ο αείμνηστος Κλεόβουλος Τσούρκας, ο εκπαιδευτικός Γ. Νοτάρης και ο ερευνητής Ευάγγελος Κωφός, ο οποίος φώτισε πλήρως τα γεγονότα, δημοσιεύοντας το 1969 τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο βιβλίο του «Η Επανάστασις της Μακεδονίας κατά ο 1878».

apon-kai-quot-paranomos-quot-o-makedonikos-agonas3

Μέσα στις  χιλιάδες σελίδες στα Ελληνικά σχολικά βιβλία ιστορίας, από την πρώτη Δημοτικού μέχρι την τρίτη Λυκείου, ο Μακεδονικός Αγώνας έχει θέση μόνο  σε τρεις (!). Επιπλέον Επιτροπή που ήδη έχει συγκροτηθεί  για τα εκπαιδευτικά θέματα, πριν ακόμη κυρωθεί η λεγόμενη <Συμφωνία>, να διαπραγματευθεί με την αντίστοιχη των Σκοπίων, για το εάν θα επιτρέπονται οι ελάχιστες αυτές αναφορές, ακόμη και  οι φωτογραφίες του Παύλου Μελά και των άλλων Μακεδονονομάχων ! Στα σημερινά σχολικά βιβλία ιστορίας υπάρχουν τρεις αναφορές στον Μακεδονικό Αγώνα….

malkidis.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Θα γράψουν την ιστορία οχι οπως έγιναν τα γεγονότα, αλλα οπως θελουν. Και αυτο το λενε ιστορία. Ξερουμε πως καποιοι θελουν να ξαναγράψουν την ιστορία, ειδικα την Ελληνικη. Η ιστορία μας τους ενοχλεί, γιατι ειναι ένδοξη και αποδεικνύει πως εμεις τους κάναμε ανθρωπους.

Comments are closed.