Απόφαση – σοκ για τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο: Τι γνωρίζει ο Τσίπρας;

Κοινοποίηση:
swiss-daneio

Σοκαριστική για δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια σε Ελβετικό φράγκο εκτιμάται πως θα είναι η απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου.

Όπως πληροφορήθηκε ο Lykavitos.gr, αυτό τουλάχιστον φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε σημαίνοντα οικονομικό παράγοντα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του (για άλλο ζήτημα) την περασμένη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται άμεσα η ΟΡΙΣΤΙΚΗ απόφαση του Αρείου Πάγου για το κατά πόσο οι δανειολήπτες μπορούν να πετύχουν την αποπληρωμή του δανείου τους με βάση την ισοτιμία που είχε το ξένο νόμισμα κατά το χρόνο που υπεγράφη η σύμβαση του δανείου.

Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την προηγούμενη εβδομάδα και η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.

Σύμφωνα όμως με όσα φέρεται να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, η απόφαση δικαιώνει την άποψη των τραπεζών και αφαιρεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των δόσεων τους στην αρχική ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Η απόφαση της Ολομέλειας είναι καθοριστική για την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια στις 20 Μαΐου, από την οποία θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.

Η υπόθεση αφορά 65.000 – 70.000 περίπου δανειολήπτες, που έχουν λάβει δάνεια αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κυριαρχήσει την περίοδο 2006 – 2009, όταν η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού ήταν ανοδική και συγκεκριμένα μεταξύ 1,55 – 1,65.

Σήμερα η ισοτιμία ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου διαμορφώνεται στο 1,13, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν το δάνειο στο ελβετικό νόμισμα και επιπλέον το libor (-0,74%) και το euribor (-0,30%) συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με συνέπεια εκτός από την επιβάρυνση που υφίστανται λόγω της διολίσθησης του ευρώ να έχουν περιορισμένο όφελος από το κόστος χρήματος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα πολλά πρωτοδικεία και εφετεία στη χώρα επί αγωγών δανειοληπτών έχουν εκδώσει αποφάσεις αναστολής και αναμένουν τι θα κρίνει η Ολομέλεια για να βγάλουν την οριστική απόφαση.

Το ίδιο ισχύει και για υποθέσεις ανακοπών κατά αναγκαστικών εκτελέσεων των τραπεζών σε βάρος της περιουσίας των δανειοληπτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: