Απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού: Οι κρυφοί κίνδυνοι για την υγεία

Κοινοποίηση:
katharstika

Τα προϊόντα καθαρισμού βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια, ωστόσο θα μπορούσαν να κρύβουν κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, κατά την ανάλυση της αναπνευστικής υγείας 2.022 παιδιών ανακαλύφθηκε ότι τα παιδιά που οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν καθαριστικά προϊόντα έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, πριν από τα 3α τους γενέθλια.
Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα καθαριστικά προϊόντα για τα μωρά

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνή έκθεση βρεφών σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά πλυντηρίων, καθαριστικά γενικής χρήσης και σαπούνια πλυντηρίων θα μπορούσε να βλάψει τις αναπνευστικές οδούς.
«Αυτή η ανακάλυψη μας υπενθυμίζει ότι προκειμένου να τελειώσουμε με την πανδημία του HIV, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πιο γρήγοροι από τον ιό, που μεταλλάσσεται διαρκώς, και να χρησιμοποιούμε τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία για να παρακολουθούμε και να προλαβαίνουμε την εξέλιξή του», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι χημικοί παράγοντες που εμπεριέχονται σ’ αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού.

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε ποιες μάρκες είναι χειρότερες με τα στοιχεία που έχουμε, όμως πιστεύουμε ότι τα ευρήματα είναι αρκετά για να πούμε στο κοινό ότι ίσως θα έπρεπε να μειώσουν την έκθεσή τους ή να βρουν τρόπου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους αυτής της έκθεσης στα καθαριστικά», ανέφερε η Ζακλίν Παρκς, επικεφαλής της έρευνας, στο καναδικό κανάλι CTVNews.

Μια λύση για να μειωθούν τα προβλήματα είναι η αποφυγή προϊόντων ψεκασμού. Αυτά τα προϊόντα καθαρισμού κρύβουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των μωρών.

Αντί να ψεκάζετε, συνίσταται να τα εφαρμόζετε με ένα ύφασμα. Επίσης, συνίσταται το ξέπλυμα με νερό των επιφανειών που έχουν καθαριστεί με προϊόντα καθαρισμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: