Αποκάλυψη: Πού οδήγησε η μη «αναχαίτιση» των τουρκικών NAVTEX στο Αιγαίο – Τα Διεθνή Χωρικά Υδατα έγιναν… τουρκικά!

Κοινοποίηση:
1

Με φαινομενικά «αθώες» ΝAVTEX η Τουρκία έχει ξεκινήσει  να ροκανίζει τη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου με δόλιο στόχο να την μετατρέψει σε τουρκική κυριαρχία και επικράτεια, βασιζόμενη στην πλήρη απραξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, με τις NAVTEX 902, 903 και 908/2018, η Τουρκία εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά και ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης καθ΄ όλη την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2018 σε περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου.

Η τουρκική περιοχή δεν καταλαμβάνει  ελληνική κυριαρχία διότι είναι σχεδιασμένη πέραν των 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων Ρόδου – Καστελόριζου, γεγονός το οποίο επισημαίνει πονηρά η Άγκυρα στις τουρκικές NAVTEX.

Το θέμα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται απλό και ακίνδυνο, ωστόσο ο σχεδιασμός της τουρκικής περιοχής (η περίκλειστη κόκκινη περιοχή στον χάρτη) κρύβει πολλές και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Όπως φαίνεται στον χάρτη τμήματα της περιοχής των τουρκικών ασκήσεων εισέρχεται 26νμ εντός του FIR Αθηνών και εκτείνεται 37νμ νοτίως των τουρκικών χωρικών υδάτων των 6νμ.

Στο τμήμα αυτό η Άγκυρα δεν έχει καμιά αποκλειστική κυριαρχική αρμοδιότητα, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης που να απορρέει από τη διεθνή νομιμότητα και τις Συνθήκες.

Το τμήμα αυτό της τουρκικής περιοχής καλύπτει διεθνή θάλασσα που κείται νέτος του FIR Αθηνών. Παρά ταύτα η Άγκυρα μετατρέπει αυτή την περιοχή σε τουρκική κυριαρχία  ισχυριζόμενη διεθνώς μέσω των ΝAVTEX ότι αυτή η περιοχή κείται εντός του FIR Κων/πολης, που αποτελεί τουρκική κυριαρχία και επικράτεια.

Και τούτο γιατί ο ICAO, από το 1950 και ΜΟΝΟΝ για την περίπτωση της Τουρκίας αναφέρει σαφώς ότι το  FIR Κων/πολης ορίζεται από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

Με την μονομερή μετατόπιση των ορίων του FIR Κων/πολης δυτικά, καταλαμβάνοντας διεθνή θάλασσα, «καπακώνοντας» τμήμα του FIR Αθηνών και εκμεταλλευόμενη στο ακέραιο τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθορισμό των όριων του FIR Κων/πολης, η Τουρκία επεκτείνει την επικράτεια και κυριαρχία της δυτικά σε βάρος της Ελλάδας.

Στην πράξη η Τουρκία κάνει εφαρμογή του τουρκικού νόμου 24611/12.12.2001, με τον οποίο διχοτόμησε το Αιγαίο στα μέτρα της τουρκικής ΝΟΤΑΜ 714/1974 και το ενέταξε κάτω από τον έλεγχο της Άγκυρας και για Έρευνα και Διάσωση θαλασσίων ατυχημάτων (βλ. Χάρτη).

Λόγω της διαχρονικής ελληνικής αδράνειας το 2010 η Τουρκία πέτυχε να καταχωρήσει τον Οκτώβριο του 2010 το νόμο 24611 στο Διεθνές εγχειρίδιο Έρευνας και Διάσωσης του ΙΜΟ ( Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) ορίζοντας έτσι το μισό Αιγαίο ως περιοχή της Άγκυρας για θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση.

Η παρούσα τουρκική άσκηση- που δεν είναι και η πρώτη του είδους- έχει βαρύτατες συνέπειες σε βάρος της Ελλάδας, διότι:

α) Με τις ασκήσεις αυτές μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου η Τουρκία μετατρέπει παράνομα τη διεθνή θάλασσα και το διεθνή εναέριο χώρο σε τουρκική κυριαρχία, με αποτέλεσμα η κατευθείαν διαδρομή- πρόσβαση από Ρόδο προς Καστελόριζο να καθίσταται αδύνατη ακόμα και για μεταφορά  επισήμων προσώπων.

Η τουρκική κυριαρχία στην περιοχή, μολονότι είναι άκρως παράνομη τείνει να νομιμοποιηθεί λόγω αδιαφορίας και αδράνειας της κυβέρνησης, αφού μέσα στον χρόνο οι Τούρκοι πέταξαν με τις κλωτσιές από την περιοχή τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλη, τον αρχηγό ΓΕΣ και την προηγούμενη εβδομάδα και τη νέα υφυπουργό Άμυνας κα Κόλλια (η οποία για ευνόητους λόγους ούτε κατάλαβε τι της ήρθε στο κεφάλι), με την κυβέρνηση συνολικώς να τρώει Μακεδονικό χαλβά από τα Σκόπια.

β) Η παράνομη επέκταση της τουρκικής κυριαρχίας στην περιοχή της άσκησης  εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου – Καρπάθου, ακόμα και της Αν Κρήτης ( βλ. Χάρτη) με αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τα δυτικά οικόπεδα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου.(σς και μόνον οι χθεσινές τουρκικές δηλώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δυσκολία αφήνουν αμφιβολίες για τον τελικό στόχο όλων αυτών των τουρκικών ενεργειών).

Η παρούσα κυβέρνηση, (όπως και όλες οι προηγούμενες μηδεμιάς εξαιρουμένης) δεν αντιμετωπίζει την κάθε τουρκική παρανομία σε βάρος της Ελλάδας κατά τη γένεση της, αλλά αφήνει την επίλυση του προβλήματος, που έχει στο μεταξύ δημιουργηθεί για αργότερα και μάλιστα για .. την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή για κανέναν και ποτέ , προς τέρψη της Άγκυρας.

Έτσι από το 2015 η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη δοκιμασμένη τακτική του τίποτα με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει μετατρέψει από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο περιοχές της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία και να θέτει την ελληνική κυριαρχία νήσων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται ονομαστικώς στις Συνθήκες στα άχρηστα, όπως στις περιπτώσεις της Τζουράφα, Οινούσσες Παναγιά Χταπόδια Μελαμπιούς κ.α.

πηγή: pronews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν το δεχόμαστε αυτό ποιος τους υπολογίζει τους σχιζοφρενείς τους τούρκους που νομίζουν ότι ανακάλυψαν ακόμη και την Αμερική. Τα σύνορα είναι κάτω στην κόκκινη μηλιά. Η Κύπρος είναι Ελληνική. Η μικρή Τουρκία ρίχνει άδεια να πιάσει γεμάτα και προσπαθεί να γίνει μεγάλη.

Comments are closed.