Απογοητευτική η προσβασιμότητα ΑμεΑ στην Ελλάδα – Μόλις το 1% των πεζοδρομίων έχει προδιαγραφές

Κοινοποίηση:
prosvasimotita_ellada_pezodromia

Πολλά δημόσια κτίρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το 80% των σχολείων χωρίς ράμπα. Αυθαίρετα τα τμήματα δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών ειδικού σκοπού από 31/12/2020 αν δεν προσαρμοστούν στον σχετικό κανονισμό.

Στα χαρτιά φαίνεται ότι παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα απογοητευτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παρότι θεσμικά το πλαίσιο βελτιώνεται συνεχώς από το 1985.

Ούτε το 1% των πεζοδρομίων εντός προδιαγραφών
Σε ολόκληρη τη χώρα ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το 2009, πολλά δημόσια κτίρια ακόμη και το ΚΑΤ ως κατεξοχήν νοσοκομείο ατυχημάτων δεν είναι προσβάσιμα στους αναπήρους. Κι όλα αυτά ενώ οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια.

Χωρίς ράμπες το 80% των σχολείων – ανύπαρκτες οι πινακίδες γραφής braille
Παράλληλα, το 80% των σχολείων δεν διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για αναπήρους, η ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες δεν ξεπερνά το 5%, οι οδηγοί τυφλών στους δρόμους είναι σε τεράστιο ποσοστό τοποθετημένοι λάθος, οι πινακίδες σε γραφή braille ανύπαρκτες και σε κανένα δημόσιο κτίριο δεν υπάρχει σχέδιο ενημέρωσης και εκκένωσης για άτομα με αναπηρία.

Ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ
Την εξοργιστική αυτή εικόνα παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας προσβασιμότητας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με αναπηρία της Βουλής, η οποία ξεκίνησε σειρά συνεδριάσεων με αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα ουσίας και δημοκρατίας της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ, η ανυπαρξία της οποίας όπως επισημάνθηκε αποτελεί παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος.

Αυθαίρετα από τέλος του 2020 τα τμήματα δημόσιων κτιρίων χωρίς πρόσβαση σε ΑμΕΑ
Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε ότι βάσει νόμου του 2012, στις 31/12/2020 θα κηρυχθούν αυθαίρετα τμήματα των δημοσίων κτιρίων και των ιδιωτικών κτιρίων ιδιωτικού σκοπού, τα οποία δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό οργανισμό για την πλήρη προσβασιμότητα των ΑμΕΑ.

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης μετέφερε την ειλημμένη απόφαση του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, να μη δοθεί παράταση στην εν λόγω προθεσμία, καθώς όπως είπε ήδη από το 2012 όλοι οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, σχετικά με το κόστος προσαρμογής και αν είναι δυνατόν να βρεθούν άμεσα οι πόροι, αμφότεροι οι προσκεκλημένοι, δήλωσαν ότι το Εθνικό Σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επισημαίνοντας πως αν η πρόβλεψη γίνεται από την αρχή η επιβάρυνση του συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου δεν θα ξεπερνά το 0,5%.

Και οι δύο άλλωστε υπογράμμισαν ότι τα ποσά είναι αμελητέα μπροστά στα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα μας από τον ιδιαίτερα ανερχόμενο τουρισμό ατόμων με αναπηρία, ενώ τόνισαν ότι η μέριμνα για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά αυτονόητο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγή:amea-care.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. –Υπ όψιν Κωνσταντίνος Κουκοδήμος δήμαρχος Κατερίνης–
    ,
    Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία είναι περίπου #1.000.000#, και ο αριθμός των δημόσιων δίποδων κτηνών στη Κατερίνη είναι όσους ψήφους έλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος Σάββας Χιονίδης στη τελευταία φορά που εκλέχτηκε και όσους ψήφους έλαβε ο εκλεγείς νυν δήμαρχος Κατερίνης Κωσταντίνος Κουκοδήμος.
    Ο απερχόμενος δήμος το 2019 αποφάσιζε χωρίς να ρωτάει ποτέ κανέναν, ούτε τους πάνω από 300 ανθρώπους ΑμεΑ στη Κατερίνη που παραμένουνε αποκλεισμένοι χρόνια από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Κατερίνης αφού τους καταστηματάρχες τους παρακίνησαν να τοποθετήσουνε πατάρια υπερυψωμένα από το έδαφος περιφραγμένα με κάγκελα και σκάλες εισόδου. Αυτό που έκανε ο Κώστας Κουκοδήμος γελοιοποιώντας τους ανθρώπους ΑμεΑ, ήτανε να αγοράσει ένα αμαξίδιο ΑμεΑ δωρίζοντας το στο σύλλογο ΑμεΑ Πιερίας, αλλά να πάνε πως και που ; ενώ ήδη κατασκευάστηκαν αυτές οι εξέδρες σε πολλά καταστήματα. Τα 90% ΑμεΑ αμαξίδια είναι ηλεκτροκίνητα με βάρος και όχι πτυσσόμενα χειρός, και είναι αδύνατο να ανέβει πάνω σε σκάλες αυτό το βάρος.
    ,
    Οι ΑμεΑ ήταν κάποτε στο κέντρο της Κατερίνης, αλλά τώρα πολύ σπάνια θα δείτε κάποιον, σχεδόν ποτέ. Κανείς άλλος δεν έκανε κάτι για αυτό και δεν διαμαρτυρήθηκε, ούτε και ο πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας που έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές 2019 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με Κώστα Κουκοδήμο. Τώρα τι έχει να πει ο κος Ρέχας ; επειδή μια φορά στάθμευσε το αυτοκίνητο στη κεντρική πλατεία Κατερίνης να δει άμα θα λάβει κλίση και δεν έλαβε. «Έκανα πείραμα» είπε να δω άμα θα με γράψουνε κλίση παράβασης αλλά δεν έλαβα, ενώ το αυτοκίνητο είναι πασίγνωστο ποιου είναι. Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος συλλόγου και κομματικά ενταγμένος, είναι απαγορεύσιμο, γίνεται μεροληψία και διάκριση σε λεπτούργημα. Τώρα θα το ξανα σταθμεύσει ; Ο άνθρωπος ΑμεΑ με αναπηρικό αμαξίδιο που προσέτρεξε να συγχαρεί το Κώστα Κουκοδήμο τη ημέρα της εκλογής του και τον φωτογράφησαν μαζί του, τι έχει να πει; Όταν απομονώνεις ανθρώπους και τους καταστρέφεις κοινωνικά στη Κατερίνη επειδή είναι ΑμεΑ ενοχοποιώντας τους, τότε Κώστας Κουκοδήμος δεν είσαι άνθρωπος, δεν είσαι τίποτα. Γνωστή η δομή του, μια ζωή συμφεροντολόγος, σκυφτός, βολεψάκιας, ανύπαρκτος, ούτε καν μιλάει γιατί αυτό θα “αξιοποιηθεί και θα εκτεθεί”.
    ,
    Τα ίδια αίσχη κατάντημα και στο Εκκλησιαστικό γηροκομείο Κατερίνης και Δημόσιο ΙΕΚ Κατερίνης που υποστηρικτές του η αστυνομία και “δίωξη”, έστειλαν την υπόθεση με τα κακουργήματα των δυο συνεργαζόμενων προαναφερθέντων στη εισαγγελία Κατερίνης το 2015 και στη συνέχεια δήθεν έκαναν εισαγγελική έρευνα, και ενώ βρήκαν την ενοχή για κακουργήματα αλλοδαπών, Ελλήνων, εκπαιδευτικών ΙΕΚ Κατερίνης, κληρικών τεμπέληδων και ανίκανων χωρίς ηθική, μαθητών ΙΕΚ Κατερίνης, κατέθεσαν ψέματα στη εισαγγελία Κατερίνης όπως ότι οι κακοποιοί και κοινοί εγκληματίες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ΙΕΚ Κατερίνης Βασίλης Β. και Αγγελική Π. δεν τα “έκαναν αυτά”.
    Με πάνω από 50 αυτόπτες μάρτυρες με χρήση κινητού τηλεφώνου smartphones, η ελληνική αστυνομία παρέδωσε στη εισαγγελία Κατερίνης ότι “δεν έγιναν”, καλύπτοντας πολύ μεγάλο αριθμό αδικημάτων κακουργημάτων που ξεπερνάνε τα είκοσι, 20, αφήνοντας κοινούς εγκληματίες που δρούσαν για πολλά χρόνια ελεύθερους και το υπουργείο παιδείας του επαναπροσέλαβε και τους ξαναεμφανισε στις ίδιες θέσεις ΙΕΚ Κατερίνης.
    Γιατί θα έπρεπε να καταδικαστούν για ψευδομαρτυρία και αδικήματα πολύς υπόκοσμος, μέσα σε αυτούς και οι ψευδώς κατατεθέντες ψέματα μαθητές ΙΕΚ Κατερίνης, ψέματα με θρησκευτικό όρκο κληρικοί και προσωπικοί φίλοι του μητροπολίτη Πιερίας Γεώργιου Χρυσοστόμου, και άλλα πρόσωπα συγγενικά και συνδεόμενα με πολλές γνωστές “προσωπικότητες” καμίας ηθικής, καμίας αξίας στη Κατερίνη. Ας δημοσιευτεί το κείμενο μαρτυρία, όποιος διαφωνεί ας προσφύγει στη εισαγγελία Κατερίνης που ξέρει και κατέχει συνολικά τις πράξεις κάποιων, αλλά εάν θέλει να το κάνει να ζήσει για 24 ώρες ως «ΑμεΑ» και μετά να εκφέρει γνώμη και να μιλά.

Comments are closed.