Απάντηση στους άθεους και λοιπούς κουλτουριάρηδες! π. Ευθύμιος Μερτζάνης: Ο «φανερός δείπνος» της κενής πρόκλησης

Κοινοποίηση:
κρεατοφαγία

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη απλά να προκαλέσουν, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι σε θέση να σεβαστούν τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας.

Γράφει ο Πρωτ. π. Ευθύμιος Μερτζάνης

Όταν κάποιος δεν μπορεί να συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που δραστηριοποιείται, όταν κυριαρχείται από μία άκρατη αμφισβήτηση, κεκαλυμμένη με τη μορφή μιας υποτιθέμενης ιδεολογίας, τότε προκειμένου να καλύψει την αδυναμία του αυτή και να συνεχίσει να αυτοπροσδιορίζεται ως δήθεν «ψαγμένος» επιλέγει συνειδητά (ενδεχομένως και δόλια) την πρόκληση.

Δεν δύναμαι να ερμηνεύσω διαφορετικά την (παρότι κατά το παρελθόν συστηματικά αποτυχημένη) επιλογή των αυτοαποκαλούμενων άθεων να διοργανώσουν και φέτος την Μεγάλη Παρασκευή τον λεγόμενο «φανερό δείπνο κρεατοφαγίας», κατά προφανή παράφραση και προσβλητική συνειρμική προσέγγιση του Μυστικού Δείπνου του Θεανθρώπου με τους μαθητές του.

Συμπολίτες μας, χωρίς προφανώς πνευματικό υπόβαθρο και χωρίς ειλικρινείς πνευματικές αναζητήσεις εμφανίζονται δυστυχώς να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μέγιστο θαύμα της Αναστάσεως με ανθρωπομορφικές προσεγγίσεις.

Και επειδή ακριβώς αδυνατούν, ελλείψει πίστης, να αντιληφθούν το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, επιλέγουν με πομπώδη τρόπο την πρόκληση, την αμφισβήτηση και την στείρα άρνηση, εμποδίζοντας τους πολλούς να επιλέξουν κάτι διαφορετικό από τη δική τους ισοπεδωτική κοσμοθεωρία.

Παρότι αυτοαποκαλούνται δημοκράτες και ιδεολόγοι, εντούτοις προσπαθούν να πλήξουν το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στην Πίστη, δηλαδή στην άνευ όρων και χωρίς λογικές εξηγήσεις παράδοση του εαυτού μας στο Θαύμα. Οι θρησκευτικές αντιλήψεις του καθενός αποτελούν ελεύθερη επιλογή του, υποχρέωση όμως όλων είναι να τα σέβονται χωρίς υπονοούμενα και αστερίσκους.

Αναρωτιέμαι αν ανάλογη προσβλητική συμπεριφορά θα τους περνούσε από το μυαλό να επιδείξουν και απέναντι στα πιστεύω άλλων θρησκειών και αν πραγματικά θα τολμούσαν δημοσίως και με ανάλογες συμπεριφορές και δράσεις να διακωμωδήσουν με δελτία τύπου και ανακοινώσεις την πίστη αυτών.

Τότε πραγματικά θα βλέπαμε αν επρόκειτο για αληθινούς ιδεολόγους ή για απλούς υπηρέτες της πρόκλησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: