Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Πότε είναι πιο αποτελεσματικά

Κοινοποίηση:
farmaka_hapi

Το βιολογικό μας ρολόι, δηλαδή ο κιρκαδιανός ρυθμός, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή μας από μια χειρουργική επέμβαση.

Ως γνωστόν όταν υποβάλλεται κάποιος σε κάποια χειρουργική επέμβαση χρειάζεται να πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι για να είναι αποτελεσματικά τα αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να λαμβάνονται το πρωί ή το μεσημέρι αλλά όχι το βράδυ. Κι αυτό γιατί τα γονίδια του κιρκαδιανού ρυθμού παίζουν ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου McGill στο Scientific Reports εξηγούν πως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά στην μετεγχειρητική επούλωση τραυμάτων και την ανάρρωση όταν λαμβάνονται σε χρονικές περιόδους που είναι ενεργό το βιολογικό ρολόι.

Ακόμα η μελέτη δείχνει ότι τα αντιφλεγμονώδη ληφθούν απόγευμα ή βράδυ, περίοδοι ξεκούρασης του κιρκαδιανού ρυθμού, μπορούν να παρεμποδίσουν τη θεραπεία και την αποκατάσταση των οστών μετά από χειρουργική επέμβαση. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές είναι οι περίοδοι κατά τις οποίες οι οστεοβλάστες ανοικοδομούν οστά.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον πόνο αλλά και την οστική επούλωση σε δύο διαφορετικές ομάδες ποντικιών με κάταγμα κνήμης. Στη μια ομάδα εδόθησαν συνεχείς δόσεις αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε διάστημα 24 ωρών, ενώ στην άλλη μόνο το πρωί και αναλγητικά το βράδυ.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η δεύτερη ομάδα ανάρρωσε ταχύτερα από τον χειρουργικό πόνο και ανέκτησε την οστική δύναμη ταχύτερα και πλήρως. Παραδόξως, παρατήρησαν και διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στην έκφραση περισσοτέρων από 500 γονιδίων σχετικών με την διαδικασία της οστικής επούλωσης.

«Είναι σαν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που παίρνουμε το πρωί και αυτά που παίρνουμε το βράδυ να είναι εντελώς διαφορετικά φάρμακα», εξηγεί ο Haider El-Waeli, κύριος συγγραφέας της μελέτης και κλινικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Dalhousie.

Η φλεγμονή μετά από μια χειρουργική επέμβαση είναι καίριας σημασίας για την επούλωση του τραύματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταστροφή των όποιων βακτηρίων βρίσκονται στην χειρουργημένη περιοχή και την εκπομπή σημάτων για την προσέλκυση κυττάρων που θα αναδομήσουν τους ιστούς του σημείου. Αλλά η διαδικασία αυτή δεν είναι διαρκής.

«Υπάρχουν περίοδοι της φλεγμονής που είναι πολύ καταστροφικές και άλλες που συμβάλλουν στην αναδόμηση και την επούλωση. Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν φαρμακευτικά σκευάσματα που θα αναστέλλουν την καταστροφική φάση της φλεγμονής αλλά δεν θα παρεμβαίνουν στις άλλες δύο, που είναι επιβοηθητικές», εξηγεί ο Δρ. Haider El-Waeli.

Και προσθέτει ότι βάσει της δικής του θεωρίας ενδεχομένως ο κιρκαδιανός ρυθμός να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και της ανάρρωσης του οργανισμού μετά από μια χειρουργική διαδικασία. «Η καταστροφική συνιστώσα του κιρκαδιανού ρυθμού, καθώς σχετίζεται με την επούλωση των οστών, συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι οστεοκλάστες αποδομούν τα οστά. Τα εποικοδομητικά κύτταρα, οι οστεοβλάστες που ανοικοδομούν τα οστά, είναι ενεργά τη νύχτα. Χορηγώντας αντιφλεγμονώδη το πρωί και αναλγητικά τη νύχτα, θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την άποψη επούλωσης των οστών από ό, τι αν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χορηγούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας», υποστηρίζει ο ερευνητής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: