Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Δεν θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη εάν ο Χαφτάρ σταματήσει την επίθεση

Κοινοποίηση:
1599464

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη.

«Αφού περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και αυτοί να πουν “εντάξει, σταματάμε την επίθεσή μας”. Τότε γιατί να πάμε εκεί;» δήλωσε ο Οκτάι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια πρόσκληση, θα έχει αποτρεπτικό ρόλο και οι (δύο) πλευρές (σ.σ. ο στρατός της κυβέρνησης της Τρίπολης και ο στρατός του Χαφτάρ) θα καταλάβουν σωστά αυτό το μήνυμα», επισήμανε.

Ο Οκτάι πρόσθεσε ότι εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει την επίθεση, τότε η Τουρκία έχοντας πρόσκληση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας θα στείλει στρατεύματα.

«Η εντολή θα είναι σε ισχύ για έναν χρόνο και όταν παραστεί ανάγκη, στρατεύματα σε κατάλληλο αριθμό θα σταλούν», τόνισε ο Οκτάι.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και το αίτημα για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπεται από το αίτημα που υπέβαλε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε δηλώσει ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνάντησε τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών, αλλά και τη στρατιωτική συνεργασία. Το πρώτο σκέλος της συμφωνίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου.
Η κατάσταση στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, η Λιβύη έχει βυθισμένη σε έναν μακροχρόνιο εμφύλιο, από το 2011 και τον θάνατο του επί πολλές δεκαετίες ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Το ανατολικό τμήμα της Λιβύης ελέγχεται από τις αρχές της πόλης Τομπρούκ και τον συμμαχικό LNA του Χαφτάρ, ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) ελέγχει το δυτικό τμήμα της χώρας και την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ωστόσο, δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν πλησιάσει την Τρίπολη με τον στρατάρχη να δίνει εντολή πριν λίγες εβδομάδες για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: