Αντίστροφη μέτρηση για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου του 2018 – Πώς θα εξασφαλίσετε την έκπτωση φόρου

Κοινοποίηση:
Capture

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, περιστασιακά απασχολούμενοι, άνεργοι και όσοι φορολογούνται ως μισθωτοί να έχουν καλύψει με δαπάνες για αγορές με πλαστικό χρήμα αγαθών και παροχή υπηρεσιών το 10% αυτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ή με άλλες ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής.

Πώς θα εξασφαλίσετε έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ

Οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ με την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Πώς θα αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου καλό θα είναι να ελέγξουν τώρα, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Η λίστα με τις e- αποδείξεις

Στην λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις περιλαμβάνονται τα εξής:

– τα είδη του σούπερ μάρκετ,

– οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία,καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ωστόσο εξαιρούνται από την λίστα αυτή τα εξής:

– τα ενοίκια,

-οι δόσεις δανείων,

-τα τέλη κυκλοφορίας,

-οι αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: