Αντίο Κόρμπιν! Τον παραίτησαν οι ψηφοφόροι του μετά την βαριά ήττα από τον Μπόρις Τζόνσον

Κοινοποίηση:
corbyn1-768x516

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ουσιαστικά ανακοίνωσε την παραίτησή του. Μια παραίτηση που δεν θα έρθει άμεσα αλλά θα έρθει.

Ο Κόρπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές και παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύχτα».

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο. «Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως εκείνος θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Τζέρεμι Κόρμπιν, παραιτήσου

Οι «φωνές» προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παραιτηθεί είχαν αρχίσει να ακούγονται από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες και τα exit polls έδειξαν θρίαμβο των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον με περισσότερες από 360 έδρες.

Ο Κόρμπιν, που κράτησε ίσες αποστάσεις στο θέμα του Brexit και δεν κατάφερε να γοητεύσει τους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα το κόμμα να χάσει παραδοσιακά προπύργιά του, θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης των Εργατικών που οδήγησε το κόμμα στη χειρότερη εκλογική ήττα εδώ και 84 χρόνια.

Το exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον καταγάγει μια ηχηρή νίκη στις βρετανικές εκλογές, γεγονός που θα επιτρέψει στον Τζόνσον να πραγματοποιήσει το Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους, ένα κόμμα 100 ετών που γεννήθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα, αναζητούν τι πήγε στραβά και τι να κάνουν γι’ αυτό.

Οι ψηφοφόροι προτίμησαν, όπως φάνηκε από το exit poll, την υπόσχεση του Τζόνσον ότι θα φέρει σε πέρας το Brexit και την φιλοσοφία του υπέρ της αγοράς και απέρριψαν τον αριστερό βετεράνο Κόρμπιν, ο οποίος είχε υποσχεθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και μεγάλη επέκταση του κράτους.

Έργα και ημέρες Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο Κόρμπιν, ένας δηλωμένος σοσιαλιστής που ανέλαβε τον έλεγχο του κόμματος έπειτα από μια ηχηρή εκλογική ήττα το 2015, μετακίνησε τους Εργατικούς μακριά από τον κεντρώο χώρο ο οποίος είχε στηρίξει τρεις κυβερνήσεις πλειοψηφίας των Εργατικών με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ.

Στα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής, ο 70χρονος Κόρμπιν οικοδόμησε μια πιστή βάση υποστηρικτών, παραμερίζοντας τα κεντρώα μέλη και δημιουργώντας ένα ιδεολογικό σχίσμα για το οποίο οι επικριτές του λένε πως αποξένωσε πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Ένθερμος ακτιβιστής υπέρ των Παλαιστινίων, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν απάντησε σε κατηγορίες για αντισημιτισμό μεταξύ των υποστηρικτών του. «Ο Κόρμπιν ήταν μια καταστροφή που περίμενε στο κατώφλι … όλοι γνώριζαν πως δεν μπορούσε να ηγηθεί της εργατικής τάξης ούτε για να την βγάλει από μια χαρτοσακούλα», δήλωσε ο Άλαν Τζόνσον, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Μπλερ.

Του γύρισαν την πλάτη

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως προπύργια των Εργατικών σε πρώην βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας (περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit) στράφηκαν στους Συντηρητικούς του Τζόνσον.

Το Στόουκ επλήγη σκληρά από το κλείσιμο βαρέων βιομηχανιών και ανθρακωρυχείων κατά τη δεκαετία του 1980, όμως παραμένει φημισμένο για την προσελάνη και τα κεραμικά του. Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την έδρα στο Στόουκ-ον-Τρεντ από τότε που είχε δημιουργηθεί η εκλογική περιφέρεια το 1950.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: