Αναστασιάδης για Τουρκία: Πρόκειται για απειλή εναντίον της ειρήνης – Δεν επιθυμούμε την κρίση

Κοινοποίηση:
720_655333_8b63b13bef-95fc84d84674b820

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι MED7 στη Βαλέτα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισχυρή αλληλεγγύη που έλαβε από τους εταίρους του, για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, τόνισε: «Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε». Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση. Το διεθνές δίκαιο είναι εκεί, είναι αρκετά ξεκάθαρο, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, με τη χρήση βίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας».

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, «αυτό είναι αυτό που είπα στην πραγματικότητα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η Κύπρος έχει λάβει τόσο ισχυρή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας αλλά και για το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία επίσης». Σχετικά με το τι επιθυμεί για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να ζήσουμε ειρηνικά, να βρούμε μια λύση στην Κύπρο και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Η Τουρκία, στο μεταξύ, δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Anadolu που επιβεβαιώνουνκαι το πρωτοσέλιδο της Realnewsπου κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο., υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: