Αίτημα και από την Ημαθία για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κοινοποίηση:
IMATHIA_45-768x527

Αίτημα της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας για την κήρυξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συντάσσει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, καθώς όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων σε όλο τον νομό.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χθεσινοβραδινή καταιγίδα έπληξε κυρίως το πεδινό τμήμα της Ημαθίας, μεταξύ των δήμων Νάουσας, Αλεξάνδρειας και Βέροιας, ενώ έπεσαν δέντρα πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, στέγες, καταστήματα, εξοχικές κατοικίες και πρατήρια καυσίμων.

«Ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι γεμάτο από λεύκες που φυτεύτηκαν πριν από εξήντα χρόνια και είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Υπάρχουν επίσης πεύκα και πλατάνια. Οι δασολόγοι μάς αναφέρουν ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητα δέντρα που μπορεί να πέσουν ακόμη και με χαμηλής έντασης ανέμους. Ήδη οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι μεγάλες, σε εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ άμεσα θα βγουν συνεργεία για την κοπή των πιο επικίνδυνων δέντρων» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι αυτή η επικινδυνότητα των δέντρων είναι ο λόγος για τον οποίο ζητείται η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Μπαρμπαρούσης ανέφερε, μάλιστα, περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. «Από τον αέρα έπεσε κολώνα της ΔΕΗ μέσα στην Αλεξάνδρεια, ενώ δέντρα έπεσαν πάνω στα καλώδια και υπήρχαν εκτεθειμένα τα γυμνά καλώδια με ρεύμα στον δρόμο Αλεξάνδρειας- Κατερίνης, στην έξοδο της πόλης, εντός της κατοικημένης περιοχής. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα υπηρεσιακοί παράγοντες, πυροσβεστική και αστυνομία για να αποκλείσουμε το σημείο και να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των περαστικών, μέχρι να έρθει συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ και να κλείσει το ρεύμα» πρόσθεσε.

«Τόσο έντονο καιρικό φαινόμενο δεν σημειώθηκε ξανά στην περιοχή. Πέρυσι καταιγίδα είχε χτυπήσει τα Τρίκαλα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε κολώνες της ΔΕΗ και στέγες σπιτιών» σημείωσε.

Στο μεταξύ, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή από τη χαλαζόπτωση, την ανεμοθύελλα και την έντονη βροχόπτωση που έπληξαν δενδρώδεις καλλιέργειες στο αγρόκτημα της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας. Οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν καλούνται να καταθέσουν δηλώσεις στο γραφείο 3 του Δήμου Βέροιας μέχρι τις 25 Ιουλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: