Αίτημα αποφυλάκισης έχει καταθέσει ο Γιάννος Παπαντωνίου

Κοινοποίηση:
202256731

Την έξοδο του από τις φυλακές Κορυδαλλού ζητά με υπόμνημά του ο Γιάννος Παπαντωνίου την ώρα που το Δικαστικό Συμβούλιο εξετάζει αυτές τις ημέρες την παράταση της προσωρινής του κράτησης για άλλους έξι μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον ξενοικιάσει τα δύο διαμερίσματα που μίσθωνε στη Γενεύη, καθώς διέμενε κυρίως στην Ελβετία με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου το τελευταίο διάστημα πριν από την προφυλάκισή τους. «Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει πλέον λύσει τα μισθωτήρια συμβόλαια των δύο σπιτιών στη Γενεύη και η οικοσκευή των διαμερισμάτων αυτών έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Συνεπώς, είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα», λέει στο δημοσίευμα ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος, ο άλλοτε πανίσχυρος πολιτικός «έχει υπογράψει αυτοβούλως την άρση του απορρήτου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που μπορεί να διαθέτει οπουδήποτε στον πλανήτη, όπως άλλωστε και η σύζυγός του».

Έγγραφο από την Ελβετία

Στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον και επίσημο έγγραφο από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, με το οποίο διαβεβαιώνεται ότι ουδέποτε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου άσκησαν ένδικα μέσα στη χώρα αυτή προκειμένου να μπλοκάρουν το άνοιγμα των λογαριασμών τους, όπως λανθασμένα, σύμφωνα με τον Μ. Δημητρακόπουλο, είχαν πληροφορηθεί αρχικά οι ελληνικές δικαστικές Αρχές.

«Πρόκειται για έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την πρόθεση του ζεύγους Παπαντωνίου να γίνει έλεγχος στους λογαριασμούς του», επισημαίνει προσθέτοντας: «Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προσωρινή κράτηση έχουν πλέον εκλείψει αναφορικά με τον κ. Παπαντωνίου, καθώς τα διαμερίσματα ξενοικιάστηκαν, η ελβετική Δικαιοσύνη διαβεβαιώνει σε ανώτατο επίπεδο ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να μπλοκάρει το άνοιγμα των λογαριασμών του και ο ίδιος έχει συναινέσει στον έλεγχό τους σε διεθνές επίπεδο. Αν όμως τα νομικά κριτήρια αναδεύονται με πολιτικά, τότε σταματάει η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας που υπέγραψε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και η σύζυγός του κλήθηκαν σε απολογία τον περασμένο Οκτώβριο στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, με την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Οι δυο τους αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ενοχή τους, ωστόσο οι εξηγήσεις τους δεν έπεισαν τους δικαστές που τους έδειξαν τον δρόμο προς τις φυλακές. Εξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο πρώην υπουργός είχε κάνει τότε λόγο για «εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία» αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο πολυσυζητημένο εκείνη την περίοδο «δόγμα Πολάκη».

Μέσα στο ανακριτικό γραφείο είχε κληθεί να απολογηθεί για ζημιά του Δημοσίου με την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003 και για ξέπλυμα χρηματικού ποσού ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2003 ανάμεσα στα Ελληνικά Ναυπηγεία και την εταιρία Thales -ως υποκατασκευαστή- και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με τις Αρχές, το ποσό των 2,8 εκατ. φράγκων φέρεται να διακινήθηκε από λογαριασμούς εταιρίας πρώην στελέχους της Thales που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή και μέσω offshore εταιριών στην Κύπρο να έγινε σταδιακά η ανάληψή τους από επιχειρηματία, φίλο του πρώην υπουργού.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκαν τότε προφυλακιστέοι, καθώς εκτιμήθηκε ότι ήταν ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, αφού είχαν άδεια παραμονής και μισθωμένη οικία στην Ελβετία, ότι ήταν ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, καθώς και ότι δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

makeleio sfragida ekloges

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: