ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΩΝ ΤΗΣ LIDL! Γαλέρα και τρομοκρατία στα καταστήματα – Απίστευτες πρακτικές κατά των εργαζομένων

Κοινοποίηση:
lidl

Eντατικοποίηση της εργασίας, τρομοκρατικές πρακτικές και καθημερινές απειλές απόλυσης καταγγέλλει μεταξύ άλλων σωματείο εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ LIDL.

 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «καθημερινά αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους». Επίσης σημειώνεται ότι η εργοδοσία «παίρνει κάθε δυνατό μέτρο να εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά τους εργαζόμενους και να τους οδηγήσει σε παραίτηση».

Η ανακοίνωση

Η πολυεθνική LIDL συνεχίζει να εξαπολύει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στοχεύοντας στην γιγάντωση των κερδών της με το μικρότερο για αυτήν κόστος. Την ίδια περίοδο που προσπαθεί να αναβαθμίσει την εικόνα της με ανακαινίσεις καταστημάτων, προωθητικές καμπάνιες και διαφημίσεις που παρουσιάζουν τους εργαζόμενους τρισευτυχισμένους, οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση. Καθημερινά αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απολύσεις αφού παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά τους συναδέλφους και να τους οδηγήσει σε παραίτηση. Στοχεύει κυρίως στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας ή με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας για να μπορεί να τους αντικαταστήσει με νέους χωρίς δικαιώματα και με χαμηλότερο μισθό.

Πάγια τακτική της εργοδοσίας για όποιον δεν υποκύπτει στις πιέσεις είναι να τον κατηγορούν ότι κλέβει, χωρίς φυσικά κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα συναδέλφισσας που προσπάθησαν να την απολύσουν με το ανήκουστο επιχείρημα ότι σκέφτηκε να κλέψει.

Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που σακατεύει τους εργαζόμενους για να μπορεί να αυξάνει τα κέρδη του και να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που δεν δίστασε πριν από λίγες μέρες να απολύσει συναδέλφισσα μας που αντιμετωπίζει για χρόνια προβλήματα με τον καρκίνο, με την δικαιολογία μάλιστα ότι μίλησε απότομα σε πελάτες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μην συμβιβαστούμε με την εξαθλίωση

Τα συμφέροντα της εργοδοσίας να αναπτύσσεται διαρκώς, να ανταγωνίζεται με τις άλλες εταιρίες του κλάδου, να κυνηγάει το κέρδους με κάθε τρόπο, δεν ταυτίζονται με τα δικά μας συμφέροντα για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας.

Κανείς συνάδελφος να μην μείνει μόνος του, φοβισμένος, να προσπαθεί ατομικά να λύσει το κάθε πρόβλημα.

Υπάρχει εμπειρία, όπου συλλογικά, μαζικά και με επιμονή δώσαμε μάχες είχαμε και κατακτήσεις.

Όσο δεν παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας τόσο πιο οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις από τα μέτρα που από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία παίρνουν διαρκώς.

Έλα σε επαφή με το σωματείο σου, έχουμε τη δύναμη να οργανώσουμε εστίες αντίστασης σε κάθε κατάστημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ LIDL ΕΛΛΑΣ &ΣΙΑ Ο.Ε Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

«Oι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν»

Για τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα σούπερ μάρκετ lidl, τις παράνομες απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία μίλησε «Στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Lidl Γεωργία Νέρη.

«Στα lidl υπάρχει εντατικοποίηση και τρομοκρατία», τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του σούπερ μάρκετ Γεωργία Νέρη, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν σε πολλές μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις που έγιναν στα H&M εξαιτίας των παράνομων αλλαγών συμβάσεων και στα Μedia Μarkt.
«Όλοι οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι να δουλεύουν 4ωρα, αλλά δουλεύουν όσες ώρες έχει ανάγκη το κάθε κατάστημα, ακόμα και μεταμεσονύχτια εργασία όταν θέλουν να κάνουν απογραφές και ανακαινίσεις», επισήμανε η κ. Νέρη.

Αναφορικά με τις απολύσεις, η ίδια υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές απολύσεις αλλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν», ενώ επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι πολλές φορές εξαναγκάζονται να παραιτηθούν για να μην λάβουν αποζημίωση».
Όπως είπε η κ. Νέρη, κάποιοι εργαζόμενοι δεν απαντάνε στην επίθεση που δέχονται στο βαθμό που θα έπρεπε, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί που βγαίνουν μπροστά και προσπαθούν να δώσουν οργανωμένα κ συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους απάντηση στην επίθεση που δέχονται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. πήγα σήμερα σε κατάστημα lidl ,
    ειχε προσφορά ασπρο ρύζι και διαβάζω προέλευση από πακιστάν η ινδία ….

  2. Πηγαίντε σε κανένα Σκλαβενίτη και αφήστε τα γερμανικά ΣΜ.

  3. Έχουμε τόσα Ελληνικά ΣΜ κι εμείς ψωνίζουμε από τους Γερμανούς.Τελικα είμαστε…….

  4. Ειναι αληθεια αυτοβτο δημισιευμα εμενα αρρωστησε η αδερφη μου εκει μεσα με ψυχολογικα κ περνει χαπια

Comments are closed.