ΑΙΓΙΟ: Η ΕΒΟ ξεμένει από “πυρομαχικά”… Η τοπική κοινωνία βλέπει βαρύ πλήγμα

Κοινοποίηση:
1

Στο σκοτάδι παραμένουν οι εξελίξεις στο εργοστάσιο των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» Αιγίου, μετά την ασάφεια που συνεχίζει να καλύπτει τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας, σχετικά με το μέλλον της κρατικής βιομηχανίας. Οι εναπομείναντες 100 περίπου εργαζόμενοι, αναμένουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, έχοντας την πρόσφατη δέσμευση του αν. υπουργού Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα για εξόφληση του τρέχοντος μήνα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Γιώργος Σαζακλής μιλά για εμφανή έλλειψη ρευστότητας αλλά και σχεδιασμού, στοιχεία που βάζουν σκιές στη βιωσιμότητα της πρώην ΕΒΟ, αφού τα οικονομικά των ΕΑΣ καθορίζονται από τα πενιχρά τους έσοδα και όχι από γενναία χρηματοδότηση του κράτους.

Τελευταία περίπτωση είναι οι 320.000 ευρώ από προμήθεια πολεμικού υλικού του Ναυτικού και έπεται η αποπληρωμή όπλων από το Ιράκ (1η Μαρτίου) ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων (κάθε 6μηνο), καθώς και η παράδοση άλλων 160 όπλων μετά πυρομαχικών (όπως το 40×53 και το απάτσι), που αναμένεται να δώσουν άλλη προοπτική.
Από πλευράς προσωρινής διοίκησης, ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου Θεόφιλος Βασιλείου, αναφέρει στην «Π» ότι «δεν μπορεί η καθ’ εκάστη διοίκηση να είναι διαχειρίστρια της μιζέριας, αλλά σχεδιάστρια του μέλλοντος, αφού τα ΕΑΣ αντέχουν», αν και με λιγοστά ταμειακά αποθέματα.

Το μόνο θετικό είναι η κυβερνητική στάση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΑΣ. «Θέλουμε να είναι τα ΕΑΣ κρατική βιομηχανία, σημαντική για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αυτό πρέπει να μετατραπεί σε πράξεις, όπως χρηματοδοτήσεις κ.ά., κάτι που σήμερα δεν έχει γίνει» σχολιάζει ο κ. Βασιλείου.
Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, μεταφέρει στην «Π» την ανησυχία του για ένα «βαρύ πλήγμα της περιοχής, που δεν θα το αντέξει, αν κάτι πάει στραβά» ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάνος Γεωργόπουλος ζητά στελέχωση της τοπικής μονάδας με νέο προσωπικό, για ενδυνάμωση και διατήρηση της τεχνογνωσίας δεκαετιών και της διάχυσή της σε νέους.

Για την αβεβαιότητα στα ΕΑΣ, παρενέβη χθες με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, ρωτώντας εάν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης, εάν έχουν υπογραφεί συμβάσεις παραγγελιών, αλλά και πότε θα υπάρξει νέα διοίκηση.

πηγή: defence-point.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τι έγινε με τό χρέος τού Ιράκ πρός τήν ΕΒΟ, από τήν εποχή τού Sadam Hussein για πώληση πολεμικου υλικού στό Ιράκ ;

Comments are closed.