ΑΓΡΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές-Πιάνει ΠΑΤΟ σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Κοινοποίηση:
εκλογες

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Και αυτό διότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν βρίσκονται στο τέλος της λίστας, έρχονται δεύτεροι αλλά με πολύ μεγάλη διαφορά από τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.

Τα αποτελέσματα αυτά, έτσι όπως καταγράφονται στις πρώτες έρευνες, μπορεί μάλιστα να αλλάξουν και τον σχεδιασμό για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, αφού το σενάριο της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας, που είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης, αποτελεί ρίσκο.

Καθώς τυχόν συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές θα οδηγήσει σε στρατηγική ήττα στις εθνικές κάλπες που θα ακολουθήσουν.

Πρώτος ο Μπακογιάννης στην Αθήνα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πρώτων ερευνών για τον δήμο της Αθήνας, όπου κατεξοχήν κερδίζονται οι εντυπώσεις και όπου ο Κώστας Μπακογιάννης έρχεται πρώτος με ποσοστό 33,8% και με διαφορά πάνω από 25 μονάδες από τον δεύτερο υποψήφιο.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται καν δεύτερος, ούτε τρίτος, αλλά βρίσκεται στην 5η θέση.

Τον κ. Μπακογιάννη ακολουθούν με ποσοστό 8,5% ο Παύλος Γερουλάνος του ΚΙΝΑΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής με 7,9%, ο προερχόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Τεντόμας συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 6%. Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ έχει 4,2%.

Και στα ποιοτικά στοιχεία, όμως, η σύγκριση είναι καταλυτική, καθώς το 57% των ερωτηθέντων έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος φαίνεται να είναι άγνωστος στους ψηφοφόρους, καθώς το 59,3% απαντά ότι δεν τον γνωρίζει.

Στα ατού, αντίθετα, του Κώστα Μπακογιάννη είναι η εμπειρία, αφού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46,8% των ερωτηθέντων επιθυμούν ο υποψήφιος δήμαρχος να γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης.

Σαρώνει ο Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής

Την ίδια δυναμική εμφανίζει και η υποψηφιότητα Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, όπου επίσης θα δοθεί μάχη εντυπώσεων, λόγω της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου, που μετά τη φωτιά στο Μάτι έγινε για πολλούς ψηφοφόρους στόχος σφοδρής κριτικής. Ο κ. Πατούλης προηγείται με ποσοστό 38,6%, έναντι μόλις 20,7% της Ρένας Δούρου, στη δημοσκόπηση που έκανε η Innovation Metrisis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Ακολουθούν ο κ. Σγουρός µε 11,5%, ο κ. Πρωτούλης (ΚΚΕ) µε 5,5%, ο κ. Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής µε 4,3% και ο κ. Τζήµερος µε 2,5%. «Άλλον υποψήφιο» δηλώνει ότι θα επιλέξει το 1,4%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 συσπειρώνονται στην κυρία Δούρου σε ποσοστό μόλις 47,2%, ενώ σηµαντικό ποσοστό εξ αυτών (18,4%) επιλέγει τον κ. Πατούλη.

Πρώτος ο Ταχιάος στη Θεσσαλονίκη

Εξίσου απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά την προβολή της από τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης, έρχεται δεύτερη με ποσοστό 12,5%.

Και στον δήμο της Θεσσαλονίκης προηγείται ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ταχιάος, με ποσοστό 18,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Egnatia Point of View για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία».

Το σχετικά χαμηλό ποσοστό του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν «αντάρτες» υποψήφιοι προερχόμενοι από τη ΝΔ, όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, που συγκεντρώνει ποσοστό 6,9%, αλλά και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που πιάνει ένα 3,4%.

O Σπύρος Βούγιας, την υποστήριξη του οποίου ανακοίνωσαν πρόσφατα Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει ποσοστό 5,9%, η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, ενώ κάτω από το 3% κινούνται οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες των Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Μάκη Κυριζίδη, Χάρη Αηδονόπουλου και Μιχάλη Τρεμόπουλου. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, καταγράφοντας ποσοστό πάνω από 27%.

Προηγείται ο Μώραλης στον Πειραιά

Για τον δήμο Πειραιά δεν έχουν γίνει επίσημες μετρήσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι προηγείται ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη, που είναι ανεξάρτητος και δεν έχει ζητήσει το χρίσμα της Πειραιώς.

Επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο γνωστός Πειραιώτης γιατρός Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, αλλά πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ο Βασίλης Κορκίδης -που για ένα φεγγάρι φλέρταρε με την ιδέα να είναι υποψήφιος δήμαρχος- έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τον συνδυασμό Μώραλη.

Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, από τις πρώτες συγκεντρώσεις του οποίου φαίνεται ότι είναι μια υποψηφιότητα που στην καλύτερη περίπτωση θα συγκρατήσει τον πολύ σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. GEO

    …ΕΤΣΙ, ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΟΥΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΟΥΝΟΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Comments are closed.