«Ίβαν Ντράγκο»: Το «σοβιετικό» είδωλο των ’80ς: Έχει ΙQ 160, είναι πρώην βατραχάνθρωπος και έδερνε αλύπητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
1

Ο Ιβάν Ντράγκο αποτελούσε τον απόλυτο τρόμο των 80ς. Μια θεϊκή φιγούρα που μιλούσε λίγο και έδερνε πολύ. Μέχρι θανάτου όπως αποδείχτηκε στο Ρόκι 4, αφού έστειλε στον άλλο κόσμο τον θρυλικό Κριντ. “If he dies, he dies…”, έλεγε με κυνικότητα, βλέποντας τον Αμερικανό πυγμάχο αιμόφυρτο στο καναβάτσο.

Ο Σοβιετικός που μεγάλωσε για να δέρνει. Η απόλυτη μηχανή παραγωγής ξύλου. Αυτός ήταν ο Ιβάν Ντράγκο, μια φιγούρα που μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια πορεία μοναδική στο χρόνο και η εικόνα του έχει μείνει αναλλοίωτη.

Αλήθεια, πόσοι ξέρουν στην πραγματικότητα ότι λέγεται Ντολφ Λούντγκρεν; Πρέπει να είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχει ζήσει έξι δεκαετίες ζωής και ο πλανήτης πιστεύει ότι το όνομά του είναι Ιβάν Ντράγκο. Όχι, δεν είναι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά από την Σουηδία.

ΕΤΡΩΓΕ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ

Γεννημένος στην Σπάανγκα της Στοκχόλμη στις 3 Νοεμβρίου 1957, έχει γυρίσει καμιά 30αριά ταινίες, αλλά κακά τα ψέματα όλοι τον θυμούνται για το ρόλο του στο Ρόκι. Ευχή και κατάρα αυτός ο ρόλος, ο οποίος “σκέπασε” ό,τι άλλο έκανε στην καριέρα του. Εντάξει, δεν έκανε ερμηνείες Ντάστιν Χόφμαν και Αλ Πατσίνο, αλλά ήταν καταδικασμένος να πορευτεί με τη στάμπα του Ρώσου που ήθελε να σκοτώσει τον Μπαλμπόα.

Η μητέρα του, Μπριτζίτα, ήταν δασκάλα ξένων γλωσσών και ο πατέρας του Καρλ μηχανικός. Ο Ντόλφ δεν ήταν παρά ένα αδύνατο, ασθματικό παιδί που έτρωγε ξύλο καθημερινά από τον πατέρα. Και αυτή ήταν η βασική αιτία που στράφηκε στο καράτε, κερδίζοντας 3 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα την δεκαετία του ’80. Σαν έφηβος που μεγάλωσε με τους παππούδες του, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ντραμς και είχε φιλοδοξίες να γίνει ροκ σταρ.

Τελικά σπούδασε και πήρε master στην χημική μηχανική από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Και κάπου εκεί ανεξήγητα άφησε την καριέρα που ανοιγόταν μπροστά του, και άρχισε να δουλεύει ως πορτιέρης σε κλαμπ και να σπουδάζει στο Εργαστήριο Θεάτρου Warren Robertson.

ΚΑΤΟΧΟΣ 2 DAN ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ MIT ΩΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Και όποιος νομίζει ότι η σχέση του με τις πολεμικές τέχνες περιορίζονται στο ρόλο του στο Ρόκι 4 ή στις περιπέτειες που έχει συμμετάσχει κατά καιρούς, κάνει μεγάλο λάθος. Πρωταθλητής στο καράτε, κάτοχος 2 Dan, υπήρξε προπονητής της εθνικής Σουηδίας στο άθλημά του, ενώ ως νέος είχε περάσει και από τις Ειδικές Δυνάμεις. Αν δεν ήθελες να τα βάλεις μαζί του στην ταινία, δεν ήθελες ούτε στην πραγματική ζωή.

Και αν στην θρυλική ταινία μιλούσε σαν ρομπότ, χρησιμοποιώντας το πολύ 10-15 λέξεις, το IQ του είναι μοναδικό. Ο Λούντγκρεν παραμένει μέλος της Mensa, έκανε μεταπτυχιακό ως χημικός μηχανικός, ενώ πήρε υποτροφία για το MIT.

Με IQ 160 και συμβολή στην κατασκευή του συστήματος ύδρευσης στα διαστημικά λεωφορεία της NASA, είναι με διαφορά ο πρύτανης του σινεμά. Τα παράτησε όμως για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Δούλεψε επίσης μπράβος στο Σίδνεϊ και έφτασε να γίνει μέχρι και ο σωματοφύλακας της Γκρέις Τζόουνς, με την οποία έκανε και σχέση!

“Ο Ντολφ δεν είναι απλά τεράστιος. Είναι μεγαλύτερος από την Δανία”, είχε δηλώσει για εκείνον ο Ρότζερ Μουρ, αλλά μάλλον ήθελε να πει Σουηδία. Όσο για το πώς πήρε το ρόλο του Ιβάν Ντράγκο. Ο ίδιος έστειλε στον ατζέντη του Σταλόνε videos και φωτογραφίες του, πέρασε από οντισιόν, βρέθηκε μια ανάσα από το να κοπεί, επειδή δεν ταίριαζε με τον Σταλόνε λόγω ύψους, αλλά εκείνος ήταν που αποφάσισε να του δώσει το ρόλο έναντι 5.000 άλλων υποψηφίων.

ΟΤΑΝ Ο ΝΤΟΛΦ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΟΝΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο Σταλόνε εμφανίστηκε στην εκπομπή Tonight Show του Jimmy Fallon και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως στα γυρίσματα  δέχθηκε ένα χτύπημα από τον Λούντγκρεν που τον έστειλε για τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο. “Με χτύπησε τόσο δυνατά στο στήθος που το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να ξυπνάω στο St. John’s Hospital περικυκλωμένος από τέσσερις νοσοκόμες”, είπε αστειευόμενος. “Όταν σε χτυπάει ένας επαγγελματίας μποξέρ, δεν είναι σαν τους καυγάδες που βλέπεις στα γουέστερν μέσα στα μπαρ. Είναι ένα “μπουμ” που σε στέλνει να μιλήσεις με τους αγγέλους”.

Επίσης, σε μία από τις προπονήσεις κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ο Λούντγκρεν εκτόξευσε τον Γουέδερς (Απόλλο Κριντ) στην άλλη άκρη του ρινγκ, εκείνο απείλησε ότι θα παραιτηθεί από την ταινία και χρειάστηκε να τον ηρεμήσει ο Σταλόνε για συνεχιστούν τα γυρίσματα. Ο άνθρωπος ήταν γίγαντας, δεν μπορούσες να τα βάλεις εύκολα μαζί του.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΙΣ CULT ΤΑΙΝΙΕΣ

Η καριέρα του εκτινάχθηκε το 1985 με τον ρόλο του Ιβάν Ντράγκο και έκτοτε ακολούθησαν πολλές ταινίες. Η εξήγηση που δίνει για την στροφή του σε cult ταινίες στα τέλη του ’90 είναι απλή. Αντί να επιστρέψει πίσω στην ακαδημαϊκή καριέρα που τον περίμενε, προτίμησε να βγάζει εύκολα πολλά λεφτά.

Πως; Γράφοντας, σκηνοθετώντας, πρωταγωνιστώντας και βρίσκοντας χρηματοδότες για μια σειρά από ταινίες που γύριζε με λίγα χρήματα στις χώρες του ανατολικού μπλοκ και οι οποίες έβγαιναν κατευθείαν σε DVD. Το κόστος των 3 εκατ. δολαρίων που χρειαζόταν για την κάθε ταινία, καλυπτόταν πανεύκολα και οι πωλήσεις του άφηναν πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Θυμηθείτε τη μάχη Ντράγκο – Μπαλμπόα:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: