Έχεις “πατήσει” τα 40; 9 τρόποι για άριστη υγεία

Κοινοποίηση:
11-68

Ανεξαρτήτως της ηλικίας σας, διαβάστε παρακάτω 9 συμβουλές που θα σας κάνουν να διαψεύσετε, όλες τις προσδοκίες που θέλουν τις σαραντάρες, να βαδίζουν ολοταχώς στη μέση ηλικία. Στο χέρι σας είναι, όταν όλοι σταματάνε να πάρουν ανάσα, εσείς να συνεχίζετε ακάθεκτη.

Προσέχετε την καρδιά σας

Η καρδιά είναι ο κινητήρας του σώματος και η αρχή για την υγιή λειτουργία του μυικού, σκελετικού και εγκεφαλικού συστήματος του οργανισμού. Διατηρείτε τη χοληστερίνη σε καλά επίπεδα και εντάξτε στον ετήσιο ιατρικό σας έλεγχο ένα καρδιογράφημα που θα σας δείξει ότι όλα πάνε καλά με την καρδιά σας, ενώ καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως προβλήματα στην καρδιά εμφανίζονται και σε γυναίκες με φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης. Τέλος, τρέφεστε σωστά και επιμένετε στη μεσογειακή δίαιτα που είναι η ιδανικότερη, με διαφορά, για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Προσέχετε τα μάτια σας

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που απειλεί την όραση του 1/3 του συνόλου των ατόμων. Παρά τις παλιές αντιλήψεις που αποδέχονταν την πάθηση μοιρολατρικά, σήμερα, η ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνες C, E, βήτα καροτένιο και ψευδάργυρο, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά 25%. Εστιάστε λοιπόν σε τροφές με τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία.

12-79

Δείτε κωμωδίες

Οι έρευνες δείχουν πως ακόμα και η αναμονή του γέλιου βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το γέλιο μοιάζει να ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης σημαντικά και να ρίχνει τα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ενώ παλιότερα, το γέλιο θεωρείτο θέμα χαρακτήρα, πια δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να ξεσπάσετε σε δυνατά γέλια, παρά μια καλή αφορμή και το γεγονός ότι κάνει πολύ καλό στην υγεία σας.

Διατηρείτε το ζάχαρό σας σταθερό

Παλιότερα ο οικιακός έλεγχος του ζαχάρου γινόταν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, σήμερα όμως, η αντίληψη είναι πιο ολική και αφορά στην προσεκτική διατροφή εν γένει. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, είναι το βασικότερο για την αποτροπή εμφάνισης διαβήτη, ενώ και η συνολική νοοτροπία της καλής διατροφής είναι εξίσου σημαντική.

13-44

Προσέχετε την ακοή σας

Πριν κάποια χρόνια, οι περισσότερες γυναίκες θεωρούσαν πως η καλύτερη προστασία της ακοής τους ήταν οι ωτοασπίδες και η αποφυγή υψηλών συχνοτήτων και δυνατών ήχων. Στις μέρες μας όμως, μαζί με αυτό βοηθάει και η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες –ομολογουμένως- παίζουν ενεργό ρόλο στην επιδείνωση της ακοής, με τα χρόνια. Συνεπώς, η λήψη τροφών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ουδετεροποιούν τη δράση των ελεύθερων ριζών βοηθούν στη διατήρηση της όσο το δυνατό καλύτερης ακοής.

Κρατάτε τους φίλους σας κοντά σας

Τα θετικά συναισθήματα και η καλή διάθεση που μας προκαλούν οι φίλοι μας, ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και ενώ στο παρελθόν το μόνο που είχε σημασία ήταν η οικογένεια, όσο περνάνε τα χρόνια και ωριμάζει η ανθρωπότητα, μαθαίνουμε πως το ίδιο σημαντικές με την οικογένεια είναι και οι δυνατές φιλίες. Σουηδική έρευνα μάλιστα, δείχνει πως η διατήρηση στενών φιλικών σχέσεων συνδέεται άμεσα με την προστασία ενάντια σε επεισόδια εμφράγματος και μάλιστα έρχεται δεύτερη, μετά την αποχή από το κάπνισμα. Μην ξεχνάτε, πως ακόμα και αν όλα δεν πάνε καλά στη δική σας ζωή, θα χαρείτε με τη χαρά του φίλου σας και αυτό θα κάνει και σε εσάς καλό, εν τέλει.

14-35

Φροντίζετε τα κόκκαλά σας

Η ενισχυμένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, ήταν πάντα συνυφασμένη με τις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν η πιθανότητα της οστεοπόρωσης εμφανίζεται όλο και πιο ρεαλιστική. Στις μέρες όμως, κάτι που επίσης ενισχύει την υγεία των οστών είναι η τακτική κατανάλωση πρωτεΐνης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδανικές πηγές ασβεστίου, ακριβώς επειδή περιέχουν και πρωτεΐνη στη σύστασή τους. Το ίδιο σημαντική παραμένει και ενισχυμένη πρόσληψη της βιταμίνης D, καθώς το δέρμα αδυνατεί σταδιακά να παράγει τις κατάλληλες ποσότητες, με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.

Συντονισμός και ισορροπία

Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουμε την ευαίσθητη ισορροπία μας και να πέσουμε. Γι’ αυτό το λόγο, τρόποι άσκησης που ενισχύουν την ισορροπία, την ευελιξία και το συντονισμό μας, είναι πολύ σημαντικό να εξασκούνται όλο και συχνότερα. Τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η γιόγκα, ο κάθε είδους χορός και το τάι-τσι.

15-32

Εμβολιάζεστε

Στο παρελθόν η τακτική του εμβολιασμού αφορούσε μονάχα στις παιδικές ηλικίες, αλλά όσο εξελίσσεται η ιατρική επιστήμη, είναι πολλές οι ασθένειες ενηλίκων, που θα μπορούσαν να παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αν οι ενήλικες είχαν την προνοητικότητα να κάνουν τα αντίστοιχα εμβόλια.

Ενημερώνεστε τακτικά για τα νέα εμβόλια και διευκολύνετε τη ζωή σας προστατεύοντας προληπτικά εαυτόν από πολλές ασθένειες. Ρωτήστε το γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού σας, ποια εμβόλια μπορείτε εσείς να κάνετε και βάλτε τα στο πρόγραμμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Προ πάντων να κάνετε σεξ. Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα

Comments are closed.