Έφαγαν πολύ σανό οι Άγγλοι- Τα μεγάλα ψέματα της καμπάνιας των πολιτικών για το Brexit

Κοινοποίηση:
κατάλογος

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως μπορεί να υπάρχει «ιδιαίτερη θέση στην κόλαση» για εκείνους που προωθούσαν το Brexit χωρίς να έχουν «ούτε ίχνος σχεδίου».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μέσα στην εβδομάδα όταν δήλωσε πως μπορεί να υπάρχει «ιδιαίτερη θέση στην κόλαση» για εκείνους που προωθούσαν το Brexit χωρίς να έχουν «ούτε ίχνος σχεδίου» για το πώς θα το παραδώσουν.

Αν έχει δίκιο, ποιος Βρετανός πολιτικός είναι πιθανότερο να καταλήξει να ψήνεται στις αιώνιες φωτιές;

Ντέιβιντ Ντέιβις: «Ατομικές εμπορικές συμφωνίες με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία

Φανατικός υποστηρικτής του Brexit από την πρώτη στιγμή, ο πρώην αντιπρόσωπος της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, και πρώην υπουργός του Brexit, αγνοούσε παντελώς τους κανόνες της ΕΕ, που υποσχέθηκε, ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ατομικές εμπορικές συμφωνίες με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία (η ΕΕ, όπως έχει μάθει από τότε, διαπραγματεύεται συλλογικά). Μέσα σε λίγα λεπτά από την ψηφοφορία για το Brexit, ο Ντέιβις προέβλεψε ότι οι Γερμανοί διευθύνοντες σύμβουλοι θα «χτυπούσαν την πόρτα της καγκελαρίου Μέρκελ απαιτώντας πρόσβαση στη βρετανική αγορά». Ο Ντέιβις υποστήριξε επίσης ότι μέσα σε λίγα χρόνια, «προτού αλλάξει κάτι πρακτικά, μπορούμε να διαπραγματευτούμε μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μαζικά μεγαλύτερη από την ΕΕ», βεβαιώνοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων τον Οκτώβριο του 2016 ότι «δεν θα υπάρξει καθοδική πορεία για τον Brexit, μόνο μια σημαντικά ανοδική».
Πιθανότητες να καεί: 4/5

Μπόρις Τζόνσον: Το κόστος εγκατάλειψης της ΕΕ θα είναι σχεδόν μηδενικό

Ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές των ηλιόλουστων, πλούσιων μονόκερων που περιμένουν να πετάξουν όταν η Βρετανία απελευθερωθεί από τα δεσμά μιας ΕΕ που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι το Brexit θα επέτρεπε «τη συνέχιση του ελεύθερου εμπορίου και της πρόσβασης στην ενιαία αγορά», επιτρέποντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο να «πάρει τον έλεγχο των τεράστιων χρηματικών ποσών, 350 εκατ. λίρες εβδομαδιαίως και να το ξοδέψει στις προτεραιότητές μας, όπως το ΕΣΥ». Το κόστος εγκατάλειψης της ΕΕ «θα ήταν σχεδόν μηδενικό και το κόστος παραμονής θα ήταν πολύ υψηλό», είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος. Και για τις ανησυχίες των εταιρειών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian είπε: «Fuck business».

Πιθανότητες να… καεί: 5/5

Μάικλ Γκόουβ: Μια μεταβατική περίοδος θα ήταν πράγματι άσκοπη

Τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμα, ο τότε υπουργός δικαιοσύνης – ο οποίος πρόσφατα παραδέχτηκε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα ήταν καταστροφικό για τους αγρότες της Βρετανίας – διαβεβαίωσε με τόλμη τους ψηφοφόρους: «Την επόμενη της ημέρας που θα ψηφίσουμε να φύγουμε, θα κρατάμε όλα τα χαρτιά και θα μπορούμε να επιλέξουμε το δρόμο που θέλουμε». «Μια μεταβατική περίοδος θα ήταν πράγματι άσκοπη», ο Γκόουβ υποστήριξε το Νοέμβριο εκείνου του έτους: «Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω την οικονομική επιτυχία για να εξασφαλίσω τα οικονομικά οφέλη της μη ύπαρξης στην ενιαία αγορά και εκτός της τελωνειακής ένωσης. Απλά θέλω … ένα γρήγορο διαζύγιο»

Πιθανότητες να…καεί: 3/5

Λίαμ Φοξ: Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα είναι μία από τις πιο απλές στην ανθρώπινη ιστορία

Ένας ακόμη αληθινός υποστηρικτής του Brexit, που δεν έμοιαζε να ενοχλείται στο ελάχιστο με την πραγματικότητα, ο υπουργός του διεθνούς εμπορίου εξέφραζε τη σιγουριά ακόμη κι ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα ότι η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που η Βρετανία θα μπορούσε να κάνει με την ΕΕ θα είναι «μία από τις πιο απλές στην ανθρώπινη ιστορία».

Πιθανότητες να… καεί: 3/5

Ντάνιελ Χάναν: Απολύτως κανείς, δεν απειλεί τη θέση μας στην ενιαία αγορά

Ο ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός βουλευτής και «εγκέφαλος του Brexit» είχε από καιρό ζωγραφίσει μια ροζ εικόνα για την αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ριζικά αντίθετη με ό, τι έχει συμβεί μετά την ψηφοφορία. Τον Μάιο του 2015, για παράδειγμα, ο Χάναν υποσχέθηκε ότι κανείς, «απολύτως κανείς, δεν απειλεί τη θέση μας στην ενιαία αγορά».

Χωρίς τις συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εξηγούσε λίγους μήνες αργότερα, «θα μπορούσαμε να δώσουμε σε όλους μια φορολογική μείωση κατά 60%».

Πιθανότητες να … καεί: 4/5

Νάιτζελ Φάρατζ: Η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να συνεργαστεί και να εμπορευθεί με τους Ευρωπαίους γείτονές της

Ο πρωταρχικός Brexiter, πρώην ηγέτης της Ukip, προωθούσε– αν χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Τουσκ – το Brexit χωρίς σχέδιο λίγο πολύ από τότε που εκλέχτηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 1999. Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα εξηγούσε ότι η ΕΕ ήταν ένα «απελπιστικά ξεπερασμένο, στάσιμο και αποτυχημένο σχέδιο» και εκτιμούσε πως το Brexit «θα αναζωογονήσει άμεσα τη δημοκρατία μας».

Το Brexit θα αφήσει τη Βρετανία «ελεύθερη να συνεργαστεί και να εμπορευθεί με τους Ευρωπαίους γείτονές της», υποσχέθηκε ο Φαρατζ, ενώ «αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του δικού μας πεπρωμένου ως έθνος και είμαστε ελεύθεροι να φτιάξουμε το δικό μας μονοπάτι στον κόσμο». Αγαπημένα συνθήματα, τότε. Λεπτομερή σχέδια – όχι τόσο πολλά.

Πιθανότητες να … καεί: 5/5

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Καλοί μακάκες δε λέω αλλά και εμείς στο ελλαδιστάν έχουμε κάνει την τρόμπα εθνικό σπορ. Τόσα χρόνια δημοκρατία και φτάσαμε να μη μας ανήκει ούτε το βρακί που φοράμε. Δεν κοιτάμε λέω εγώ λίγο πρώτα την καμπούρα μας;

Comments are closed.