Έτσι θα μειωθεί η γραφειοκρατία – Στα διεθνή πρότυπα το ηλεκτρονικό «ΚΕΠ»

Κοινοποίηση:
e-cloud

Το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud αναμένεται να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό Δημόσιο από την ενιαία συντήρηση και λειτουργία της αναγκαίας υπολογιστικής υποδομής σε κοινές πλατφόρμες, καθώς και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας.

Ακόμη, αναμένεται να απελευθερωθεί ανθρώπινο δυναμικό με στόχο την αξιοποίησή του σε άλλους σημαντικούς τομείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και καλύτερη οργάνωση και συντονισμός μεταξύ των δημοσίων φορέων σε σχέση με τη διαχείριση της πληροφορίας.

Το G-Cloud αποσκοπεί στην κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους συντήρησης και υποστήριξης τους και την αύξηση του βαθμού ευελιξίας και ασφάλειάς τους.

Η δημιουργία κεντρικών υπολογιστικών νεφών (G-Cloud) αποτελεί διεθνή πρακτική που ακολουθούν κράτη σε όλον τον κόσμο και εξυπηρετεί πλήρως τη Διαλειτουργικότητα των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε βάθος τετραετίας εξοικονομήθηκαν 340 εκατομμύρια λίρες εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική «Cloud First Policy» που προτάσσει την ενοποίηση και διαχείριση όλων των πληροφοριακών συστημάτων υπό ενιαίες δομές. Επιπλέον παράδειγμα η περίπτωση της Αυστραλίας όπου σε βάθος δεκαπενταετίας (2010-2025) προβλέπεται εξοικονόμηση κόστους άνω των 620 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ, η εξοικονόμηση από την αντίστοιχη ενοποίηση ανήλθε στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2016-2018. Την εν λόγω διεθνή πρακτική ακολουθούν άλλωστε και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google.

Η αναβάθμιση του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud συνεχίζεται μέσω της ενσωμάτωσης της αντίστοιχης υποδομής  της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.) και εντάσσεται στη κυβερνητική στρατηγική συγκέντρωσης όλων των Πληροφοριακών Συστημάτων των επιμέρους Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (data consolidation) σε μια ενιαία δομή υπό τη συντήρηση και διαχείριση της υποδομής.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως «η επένδυση στο G-Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω και της ενσωμάτωσης της υποδομής της Κοινωνίας της Πληροφορίας αποτελεί μια σημαντική απόφαση της Κυβέρνησης στον δρόμο προς την υλοποίηση της διεθνούς πρακτικής “Cloud First Policy” που προτάσσει την ενοποίηση και διαχείριση όλων των πληροφοριακών συστημάτων υπό ενιαίες ψηφιακές δομές. Στόχος μας παραμένει η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και η ραγδαία βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, στρατηγικοί στόχοι που αρχίζουν και υλοποιούνται και με την σημαντική υποστήριξη και υποδομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Δεν αφήνουμε ούτε μια ημέρα να πάει χαμένη».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε: «Η Γενική Γραμματεία θα αναλάβει τη δημιουργία και ενσωμάτωση του G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Η εν λόγω διαδικασία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική συγκέντρωσης των υπολογιστικών συστημάτων (data consolidation) που αποτελεί πλέον διαδεδομένη διεθνή πρακτική κρατών και επιχειρήσεων και συμβάλλει στην επίτευξη του πολυπόθητου ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι πολίτες θα ωφεληθούν από τέτοιου είδους ενοποιήσεις πληροφοριακών συστημάτων καθώς μειώνουν δραστικά το κόστος λειτουργίας και βελτιώνουν την εξυπηρέτησή τους. Η Γενική Γραμματεία θα συνεχίσει να υλοποιεί έργα που βελτιώνουν τη ζωή μας, απλοποιούν τις σχέσεις μας με τη Δημόσια Διοίκηση και ενισχύουν τις υποδομές και την ασφάλεια της πληροφορίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: