Έρχονται πλειστηριασμοί και για ακίνητα κάτω των 100.000€ – Τι θα ισχύσει μετά το Νόμο Κατσέλη

Κοινοποίηση:
asfalismenoi

Έντονες πιέσεις για επέκταση των πλειστηριασμών και σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία και είναι αξίας κάτω των 100.000 ευρώ ασκούνται από τον SSM,κλιμάκια του οποίου βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, εξετάζοντας αναλυτικά τα πλάνα που έχουν καταθέσει οι τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, ο αριθμός των προγραμματισμένων –έως και τον Ιούνιο του 2019– πλειστηριασμών έχει φθάσει σήμερα τις 23.750. Μεταξύ των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται είναι και διαμερίσματα ή μονοκατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Για το 2019 ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εκτιμάται στις 30.000.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) εμφανίζεται αντίθετος και σε παράταση του νόμου Κατσέλη για την προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από τους θεσμούς, ο νόμος Κατσέλη λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% αυτών που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν σε αυτόν.

Στις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται είναι:

– Η παράταση του νόμου με αλλαγή των κριτηρίων που ισχύουν σήμερα προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στον νόμο.

– Η θέσπιση ενός νέου πλαισίου προστασίας με βάση το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει τη συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή του δανείου, με βάση επίσης συγκεκριμένα κριτήρια.

– Η πλήρης κατάργηση κάθε προστασίας και η αναζήτηση λύσης από κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά μέσα από τη δικαστική οδό.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσαν σαφείς κατευθύνσεις στις τράπεζες για τον εντοπισμό τους, ενώ ισχυρές είναι και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι τράπεζες για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, αλλά και την επέκταση σε ακίνητα μικρότερης αξίας, δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το 60% των κόκκινων στεγαστικών δανείων συνδέεται με ακίνητα αξίας από 25.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το 30% με ακίνητα αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Με δεδομένο, όπως σημειώνουν, ότι η προστασία που παρέχεται σήμερα μέσω του νόμου Κατσέλη καλύπτει το 95% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, οι τράπεζες προτείνουν το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να περιοριστεί στις 100.000 ευρώ, από τις 280.000 ευρώ που είναι σήμερα με βάση και τον αριθμό των τέκνων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: